Петиції за відставку Зеленського та Богдана: що означають та чи можуть бути наслідки

Читать на русском
Богдан Бондаренкоексперт з конституційного права

Петиція з вимогою відставки президента – це тролінг. З іншого боку, реакція глави АП на її появу дуже квола.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт із конституційного права Центру політико-правових реформ Богдан Бондаренко.

«Наразі сама електронна петиція передбачена законом України «Про звернення громадян». Там передбачений порядок того, що робити з петиціями. Зокрема, вони мають бути розглянуті президентом», – зазначив Бондаренко.

За його словами, прецеденти, коли петиції мали наслідки, були. Свого часу були петиції на сайті парламенту, результатом розгляду яких стала постанова ВРУ про перевірку «112 Україна», NewsOne та інших каналів. Чи будуть наслідки зараз, незрозуміло, однак петиції точно мають розглянути.

Зеленський оголосив перші кадрові рішення і провалив ще одну обіцянкуСеред перших кадрових рішень Зеленського - призначення Андрій Богдана та Руслана Рябошапки. Хоча президент обіцяв нових людей.

Сам порядок розгляду петиції має затверджуватися президентом, додав він.

«Чи мають виконати її? Ні, не мають. Однак, із точки зору кампанії Зеленського, це саме те, про що він говорив. Зеленський наголошував на збільшенні прямої демократії. Це якраз пряма демократія. Він говорив про діджиталізацію. Будь ласка, не просто петиція, а ще й електронна», – пояснив ескперт.

Окрім того, на його думку, реакція глави АП на появу петиції, мовляв, це жарт – слабка позиція.

«Жарт чи ні, але вони мають розглянути петиції», – уточнив він.

Ба більше, петиція за відставку Богдана також набрала необхідну кількість голосів для розгляду. З точки зору закону, це повністю незаконне призначення.

«Позиція заступника глави АП, що закон неконституційний, тому виконувати його не будуть, поза всякими межами», – резюмував Богдан Бондаренко.

Відзначимо, призначення Андрія Богдана главою АП юристи вважають неоднозначним.

Нагадаємо, минулого тижня Конституційний суд відклав розгляд закону «Про очищення влади».

Також ми писали, що Зеленський оголосив перші кадрові рішення й провалив ще одну обіцянку.

Додамо, минулого тижня Рада не включила до порядку денного законопроекти Зеленського. Хто пішов проти президента – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: