Референдум про мирні домовленості з РФ: навіщо він потрібен

Читать на русском
Микола Давидюкполітолог
Олег Саакянполітолог

Команда Володимира Зеленського розглядала можливість проведення референдуму щодо мирних домовленостей із Російською Федерацією. Це виглядає маніпулятивно.

Таку думку в своєму блозі висловив політолог Микола Давидюк, передає «Слово і Діло».

«Це рішення виглядає дуже маніпулятивним. По-перше, таким чином новообраний президент може маніпулювати політиками, щоб депутати були зайняті справами, а саме рішення не імплементувати», – зазначив Давидюк.

По-друге, це намагання загорнути рішення в референдумні обгортки, додав він.

«Це означатиме, що Зеленський гратиме на маніпуляціях і намагатиметься за допомогою консенсусу олігархів, які віддали йому свої медіа, зробити все можливе для того, щоб протягнути потрібні йому, а не Україні, рішення», – пояснив експерт.

На превеликий жаль, Україна не часто практикувала проведення референдумів, тому будь-яке питання щодо нього розглядається насторожено, радикально та з певним скепсисом, уточнив він.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

«Наразі референдум – це просто намагання закритися від рішень, які можуть завдати великих збитків країні», – підкреслив Давидюк.

У коментарі «Слову і Ділу» політолог Олег Саакян зазначив, що проведення референдуму – безвідповідальна ідея.

З одного боку, в умовах кризи довіри це демонструє неспроможність еліти ухвалювати рішення, акцентував він.

«Це перекладання відповідальності на суспільство. Відповідно, це спроба перевести українсько-російську війну на внутрішнє громадянське протистояння. Грубо кажучи, нехай люди чубляться, а не ми», – пояснив Саакян.

Додамо, сам Зеленський заявив, що винесення питання про укладення мирних домовленостей із Росією на референдум не має законодавчої ініціативи, це спосіб з’ясувати думку суспільства.

Нагадаємо, будучи кандидатом у президенти України Володимир Зеленський пообіцяв, що вестиме «інформаційну війну» для припинення бойових дій на Донбасі.

Також Зеленський обіцяє зробити все, щоб завершити війну.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: