Старт дострокових парламентських виборів: у кого які шанси

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Оновлення можливо. Високі шанси у партії «Слуга народу», але поки що їх рейтинг в більшій мірі – кредит довіри Зеленському.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Олексій Якубін.

«Відносно партії «Слуга народу», то вона поки що досить віртуальна. Відомо тільки, що її може очолити Разумков і вони виступають за лібертаріанство. Хоча, багато людей можуть і не знати, що це за ідеологія», - підкреслив політолог.

Він уточнив, суть в тому, що ідеологія пропонує мінімальну державу. Однак, в Україні якраз є запит на активну держава, а не мінімальну.

«Мінімальна вона у нас зараз. Ми бачимо ринково-капіталістичну економіку», - акцентував експерт.

Проте, якщо вірити останніми рейтингами, то віртуальна «Слуга народу» набирає від 25% до 35%. Це приблизно той показник, який Зеленський отримав в першому турі.

«Напевно, це поки кредит довіри до Зеленського. Тому що як буде виглядати список партії незрозуміло», - вказав Якубін.

На другому місці – Опозиційна платформа «За життя» Бойка, відзначив експерт. На його думку, як і «Слуга народу» це також запит на альтернативу.

«Ми бачимо, що вони пропонують переговори з РФ, є ініціативи щодо тарифів. Відновлення соціальної держави. Якщо порівняти з партією Зеленського, то партія Бойка в більшій мірі хоче бути соціальною», - міркує Якубін.

У перший день президентства Зеленський провалив відразу дві обіцянкиПершим указом президента Зеленського став стандартний указ про повноваження Верховного Головнокомандувача, а не розпуск Ради чи народовладдя.

На третьому місці – БПП, який швидше за все буде переформатовано, припустив політолог. Можливо це буде щось на зразок «Європейської солідарності».

Однак, зазначив експерт, проблема в тому, що «Батьківщина» і БПП борються за один і той самий електорат. Це націонал-консервативний виборець.

Як вважає політолог, для Тимошенко це не дуже правильна стратегія. Ця помилка відбилася на президентській кампанії Тимошенко.

«Їй потрібно було бути більш центристською. Але Тимошенко вибрала стратегію націонал-консервативного спрямування. Майже все те ж саме, що й у Порошенка. Тільки тарифи менше. Гуманітарні питання – аналогічні», - каже політолог.

Відносно Порошенка, то він намагається пройти в парламент за інерцією президентської кампанії, зауважив Якубін. Фактично, знову армія, мова, віра.

«Добре, якщо такого націонал-консервативного виборця буде хоча б до 10%. За них боротимуться і Порошенко, і Тимошенко. Їм буде складно. Тимошенко потрібно переглянути стратегію. Якщо «Батьківщина» не перегляне стратегію, то вони можуть отримати 6-7%. Це не лідерство, не надто високий результат», - пояснив Олексій Якубін.

Тому, тут питання в тому, чи зрозуміє Тимошенко помилки президентської кампанії, чи знову їх повторить, констатував експерт.

Своєю чергою, для Порошенко може бути ще однією проблемою партія Вакарчука «Голос», припускає політолог. Він уточнив, що Вакарчук не вибрав ліберальну нішу. У нього також націонал-консервативна ніша.

На його думку, частина виборців, які до цього голосували за Порошенка можуть переорієнтуватися на Вакарчука.

Експерт звернув увагу на кейси участі екс-президентів в політиці. Ющенко – політик, який закінчив з високим антирейтингом. Зараз його немає в політиці.

У Порошенка антирейтинг нікуди не зник, тому ймовірно, що інші проекти можуть забрати частину голосів, вважає Якубін.

Також, як вважає експерт, в складній ситуації зараз опинився Гройсман. Розрахунок був на те, що його проект буде мати більше часу на розкрутку.

«Напевно, Гройсман буде вирішувати або йти разом з Яценюком, але після ребрендингу, або орієнтуватися на мажоритарку. Третій варіант - йти на переговори з Порошенком. Але нюанс у тому, що антирейтинг все одно залишається», - аналізує Якубін.

Відносно «Самопомочі», то шанси потрапити в парламент вкрай низькі, зазначив експерт і нагадав соціологію.

Він припустив, що можливо будуть якісь союзи. ЗМІ пишуть про об'єднання то з Гриценко, то з Вакарчуком, але поки незрозуміло, як і що вирішать.

Відкрите питання і щодо «Радикальної партії», продовжив політолог. На його погляд, те, що зараз Ляшко активізувався пов'язано з виборчим процесом.

«У «радикалів» все не дуже добре, з точки зору проходження в парламент. Рейтинг впав. Президентська кампанія для Ляшка була не дуже вдалою – близько 5%. На межі. На цьому полі дуже багато конкурентів, всі активізувалися. Тому Ляшко намагається знайти нову стратегію і протиставляє себе Зеленському. Розрахунок, що його помітять», - пояснює Якубін.

Також, незрозуміла ситуація з ахметівською частиною «Опозиційного блоку», констатував експерт. Він нагадав, що згідно соціології вони не подолають 5% бар'єр.

«Однак, можливе об'єднання з платформою «За життя». На рівні ідей – багато спільного. Проте, тут питання особистісного характеру, як вже домовляться. Це одна з інтриг, яка вирішиться в найближчі тижні», - позначив Якубін.

Підсумовуючи, він уточнив, що парламентські питання також будуть відображати запит на альтернативу.

«Після президентських виборів, суспільство потребує не просто інших осіб в політиці, а іншої політики», - резюмував Олексій Якубін.

Як відомо, Центральна виборча комісія України оголосила про початок кампанії з дострокових виборів до Верховної Ради з 24 травня.

Раніше «Слово і Діло» розібралося, хто як голосував за перші ініціативи Зеленського.

Відзначимо, в перший день президентства Зеленський провалив уже два власних обіцянки, які суперечили один одному.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: