Зеленського не привітали, але заговорили про обмін полоненими. На що розраховує РФ?

Читать на русском
Євген Дикийексперт Міжнародного інституту демократій

Факт того, що РФ не вітає Зеленського для нас позитивний. Це означає, що ті заяви, які він озвучив, незважаючи на те, що це викликає дискусії в Україні, в Кремлі не сприймають.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт Міжнародного інституту демократій Євген Дикий.

«Ймовірно, після певних заяв Зеленський для Кремля тепер теж Бандера, грубо кажучи. З точки зору РФ, він зробив досить жорсткі заяви. Зрозуміло, що він не збирається капітулювати, не визнає Крим і Донбас російськими, не визнає війну громадянським конфліктом», - констатував Дикий.

Це ключовий момент, який став для Росії червоною ганчіркою, додав він.

Експерт звернув увагу, що маріонетка Кремля Кадиров взагалі виступив із заявою, як він розчарований Зеленським. За його словами, така позиція дуже характерна для росіян.

«Вважаючи своїм головним ворогом Порошенка, вони чомусь вирішили, що будь-який інший кандидат для них буде краще», - зауважив експерт.

Він нагадав, що свого часу так само в Кремлі підтримували Трампа.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський пообіцяв повернути всіх військовополоненихСказано 9 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

«Тоді теж наївно сподівалися, що якщо президентом оберуть Трампа, то США відразу почне з ними дружити, все вирішиться. У підсумку, саме в каденцію Трампа санкції посилилися й навіть були вжиті заходи щодо Сирії», - зазначив Євген Дикий.

Зараз аналогічна ситуація щодо України, зауважив експерт.

Експерт висловив надію, що Зеленський витримає цей стиль далі, а розчарування росіян тільки посилитися.

Однак, при цьому, РФ все одно намагається використати ситуацію зі зміною влади в Україні, вказав Дикий.

На його погляд, Кремль розраховує на те, щоб затягнути Зеленського в переговорний процес. Саме цим викликані заяви РФ про готовність вести діалог щодо обміну полоненими.

«Можливо розрахунок РФ на те, щоб розвести Зеленського, користуючись його недосвідченістю в політиці. На це можна йти, якщо РФ реально готова відпустити хоча б частину наших полонених», - вважає експерт.

Він нагадав, що в грудні 2017 року такий обмін відбувся. Не всіх, але частину людей повернули. Тоді у РФ теж був політичний інтерес.

«У 2017 році вони сподівалися потім використовувати обмін для внутрішньої дестабілізації. Дестабілізації не вийшло, але людей врятували. Тому Зеленському потрібно йти на переговори з приводу полонених. Звільняти наших людей потрібно майже будь-якими шляхами. Якщо тільки не буде вкрай неприйнятних умов. Якщо вже почнуть диктувати політичні умови, то ні. Наприклад обмін полонених на зміну нашого ставлення щодо окупації. Тоді потрібно виходити з переговорів», - резюмував Євген Дикий.

Нагадаємо, як заявив Зеленський в ході інавгурації, першим його кроком стане звільнення всіх полонених українців, а наступним – повернення українських територій.

У Кремлі відзначили, що вони готові почати діалог з Києвом щодо обміну полоненими за принципом «всіх на всіх».

Додамо, 9 квітня 2019 року Зеленський пообіцяв повернути всіх військовополонених.

«Слово і Діло» проаналізувало, які слова Зеленський говорив найчастіше та на чому акцентував увагу під час інавгурації.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: