У Зеленського знову розповіли про вибори за відкритими списками

Читать на русском
Позиція президента України Володимира Зеленського полягає в тому, що вибори мають відбуватися за відкритими списками.
Фото «Слово і Діло».

Позиція президента України Володимира Зеленського полягає в тому, що вибори мають відбуватися за відкритими списками.

Як пише «Слово і Діло», про це заявив представник президента у Верховній раді Руслан Стефанчук, йдеться на сайті президента.

Що пропонують змінити у виборчій системі президент Зеленський та нардепиНа відміну від президента Зеленського, група депутатів пропонує запровадити виборчу систему за відкритими списками.

Стефанчук зазначив, що під час консультацій 21 травня Зеленський та лідери фракцій погодили компромісне рішення - підтримати зміни до чинного закону про вибори народних депутатів, які скасовують мажоритарну систему та зменшують прохідний бар’єр до 3%.

«Це європейська практика, і це дає можливість громадянам, які обирають майбутній парламент, більш чітко й детально ознайомитися з тими людьми, які йдуть у партіях. І дати кредит довіри саме тим, хто, на їхню думку, зможе найбільш адекватно представити їх у законодавчому органі», - зазначив Руслан Стефанчук.

Представник Зеленського додав, що депутати проігнорували попередні домовленості й провалили голосування, мотивуючи це тим, що вони хочуть відкритих списків.

Він також висловив сподівання на те, що партії дадуть громадянам можливість ознайомитися зі своїми списками і вплинути на вибір кандидатів на депутатський мандат настільки, наскільки це дозволяє чинне законодавство.

Водночас, у тексті пояснювальної записки до президентського законопроекту перехід на відкриті списки перед проведенням липневих парламентських виборів називають неможливим. Тобто, слова Стефанчука різко розходяться з документами, поданими до законопроекту Володимира Зеленського «Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку зі зміною виборчої системи для виборів народних депутатів України».

«Варто відзначити, що дострокове припинення повноважень Верховної ради України та 60-денний строк для обрання нового складу парламенту не залишає шансів на впровадження цієї системи на позачергових виборах народних депутатів України», - йдеться у пояснювальній записці.

Нагадаємо, Зеленський подав до ВР законопроект, у якому пропонує провести вибори за закритими списками. Однак, Рада відмовилась ставити цей законопроект навіть на порядок денний.

Як відомо, під час інавгурації Зеленський заявив, що розпускає Верховну раду і дає їй два місяці на прийняття важливих для країни законопроектів. Зокрема, закону про скасування депутатської недоторканності, про імпічмент.

«Слово і Діло» вивчало, чим відрізняються законопроекти Зеленського та парламентарів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: