Відкриті списки на виборах: що змінять та чи врятують від скуповування голосів

Читать на русском
Тарас Загороднійполіттехнолог

Якщо проаналізувати, як відкриті списки працюють у Польщі, то в нас, імовірно, це дійде до маразму.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив політтехнолог Тарас Загородній, передає «Слово і Діло».

Наприклад, у Польщі, оскільки виборець голосує за конкретного кандидата, а не за партію, що більше кандидатів висуває партія, то більше голосів набирає, уточнив він.

«Можна собі уявити, яке простирадло буде в нас», – зазначив Загородній.

По-друге, згідно з польською системою, якщо кандидат посідає перше місце в списку, це автоматично допомагає йому отримати додаткові голоси, додав він.

З огляду на наш досвід у використанні «технічних кандидатів», складно уявити скільки двійників висуватиметься для того, щоб розмити першого, якщо обиратимуться за алфавітом, підкреслив експерт.

«А в нас так звані відкриті списки ніяк не вирішать проблем, які вони нібито мають вирішувати. По суті, впроваджується 100% мажоритарка c заїздом по тим же «бабусь». Коли грантоїди, а це їх плід хворої уяви кажуть, що тепер невигідно буде скуповувати округи - не вірте. Просто тепер в основному кампанія буде проходити в тих місцях, де дешевше її провести. В обласних центрах і депутати будуть скоріше всі звідти», – пояснив політолог.

Виборча реформа: хто дав вирішальні голоси?Ми вирішили наочно показати, як парламентські фракції та групи голосували за проект нового Виборчого кодексу.

«Про села дружно всі забудуть і мільйони виборців опиняться без представників, як це було за пропорційної системи, коли більшість у списку була з Києва», – нагадав він.

У Польщі цей дисбаланс вирішується тим, що там є ще й Сенат, який обирається за мажоритаркою, акцентував експерт.

При цьому політтехнолог проти створення ще одного органу в нашій країні, оскільки нинішня мажоритарка, за його словами, справляється з тим, щоб у нас Рада працювала як «два в одному» – і Сенат, і Сейм.

«Я вже не говорю про те, що є ризик появи регіональних партій, що не додасть стійкості країні», – наголосив він.

На його думку, нинішня система вимагає не такої радикальної корекції, щоб вирішити ті завдання, які на неї покладають. По-перше, потрібно два тури на мажоритарці. Це знизить ефект від скуповування голосів (воно буде завжди, поки люди бідні). У другому турі ідеологічний кандидат матиме більше шансів.

«Знизити прохідний бар'єр до Ради до 3%. Це знизить залежність від великого капіталу», – уточнив експерт.

Найправильніше – запровадити електронне голосування. Це приверне на вибори 10-15%, які зараз туди не ходять (на заробітках або молодь), додав він.

«Тільки так ця система якось відкоригується. Ідеальних систем немає. У США, наприклад, 100% мажоритарка», – резюмував Тарас Загородній.

Як відомо, згідно з програмою діяльності Кабміну, міністр юстиції Павло Петренко зобов'язаний запровадити на парламентських виборах пропорційну систему з відкритими списками.

Детальніше про те, як пройшло голосування, читайте в матеріалі «Слова і Діла» «Виборча реформа. Хто дав вирішальні голоси?».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: