Чому Рада не підтримала ініціативи Зеленського та чи знайдуть вони спільну мову?

Читать на русском
Василь Яблонськийполітолог

Те, що ініціативи Зеленського навіть не включили до порядку денного говорить про те, що протистояння з ВР почалось давно й триває далі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» заявив заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень, політолог Василь Яблонський.

«Ми бачимо спробу розпустити ВР у спосіб, який викликає питання з приводу неконституційності. Тому цілком зрозуміла реакція депутатів. Хоч би яким не був рівень підтримки ВР або будь-якої іншої інституції, потрібно працювати в конституційному полі, шукати компроміс, а не створювати для себе комфортні умови», - каже Яблонський.

Експерт наголосив, що порушення законодавства очевидні. Це далеко не найкращий спосіб починати роботу, зазначив він.

Напевно, позиція про те, що Рада - погана може бути тепер «планом Б», підкреслив політолог. Однак, на його думку, Рада не настільки погана, щоб не було можливості працювати.

«Так, протягом каденції було багато питань. Вони залишаються. Але вони залишаються точно так само до всіх попередніх скликань, до всіх представників влади. Зрозуміло, що потрібно працювати далі. Серед невирішених питань - імпічмент президента, скасування недоторканності та багато інших. Але ця ВР зробила й багато позитивних кроків. Не можна дати однозначну оцінку - хороша чи погана Рада», - міркує Яблонський.

Зеленський ризикує повторити провалену обіцянку Порошенка про відкриті спискиПередвиборча обіцянка Зеленського про вибори за відкритими списками може бути проваленою. Зараз президент домовляється з фракціями про скасування мажоритарки і зниження прохідного бар'єру для партій.

Крім того, щодо безпосередньо ініціатив Зеленського є питання, вказав експерт.

Як вважає експерт, якщо й змінювати «мажоритарку», то тільки на відкриті списки. Повернення до партійного феодалізму - не найкращий вихід. За його словами, в такому випадку депутати будуть заручниками політичного керівництва тих структур, завдяки яким вони потрапили в парламент.

Також, питання зниження бар'єру до 3% - це дроблення демократичного електорату, додав політолог.

«Це спокуса для окремих політиків завести свою політичну силу. Якщо вони програють, то їхні голоси розподіляються між тими, хто набрав більше. Хто візьме більше голосів вже можна спрогнозувати», - аналізує Яблонський.

На його думку, зниження бар'єру - спроба привернути на свою сторону політичні сили, які на межі проходження.

Країні, яка воює потрібна єдність, готовність якщо не цього парламенту, то хоча б коаліції, опозиції, підкреслив експерт.

«Чому деякі «за» дострокові вибори? Не тому що ВР така погана. А тому що на хвилі перемоги є бажання завести більше сил до парламенту. Це стосується й інших політсил, які отримали зараз певний результат і незрозуміло, який результат буде через пару місяців», - каже експерт.

Він припустив, що взаємодіяти Зеленському з ВР буде складно.

«Ми ще побачимо історію з приводу конституційності або неконституційності указу. Потім Кабмін повинен виділити кошти на проведення виборів. Це ще не кінець. Було б весело, якби не було так сумно», - резюмував Василь Яблонський.

«Слово і Діло» розібралося, хто як голосував за перші ініціативи Зеленського.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський ризикує повторити провалену обіцянку Петра Порошенка: зробити так, щоб вибори в парламент проводилися за відкритими списками.

Відзначимо, в перший день президентства Зеленський провалив уже дві власних обіцянки, які суперечили одна одній.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: