В ЄС починаються вибори до Європарламенту

Читать на русском
У Великій Британії і Нідерландах починаються вибори в Європейський парламент.  У п'ятницю голосування проведуть для мешканців Ірландії та Чехії, а 25 травня - в Латвії, Мальті та в Словаччині.

У Великій Британії і Нідерландах в четвер, 23 травня, починаються вибори в Європейський парламент.

Як пише «Слово і Діло», у п'ятницю голосування проведуть для мешканців Ірландії та Чехії, а 25 травня - в Латвії, Мальті та в Словаччині.

В інших країнах Євросоюзу вибори пройдуть в неділю.

Загалом в європейських виборах 2019 року голосуватимуть громадяни 28 країн, зокрема і Великої Британії, які ще не погодили процес свого виходу з ЄС.

Процедура передбачає вибори тільки пропорційного типу, що передбачає методику або облікового обрання партій, або систему єдиного переданого голосу (різновид преференційної системи голосування, коли голосування відбувається за конкретних кандидатів, а не за партії).

Як пояснюють в Європарламенті (ЄП), це дає шанс бути обраними, зокрема, невеликим партіям і окремим кандидатам, що забезпечує досить широкий спектр політичних позицій серед депутатів.

Згідно з рішенням Ради ЄС від 13 липня 2018 року, визначено обов'язковий мінімальний поріг для проходження до Європарламенту від 2% до 5% у виборчих округах, на які припадає понад 35 депутатських мандатів (включаючи держави-члени, що представляють собою єдиний округ).

Дата позачергових парламентських виборів може зсунутися через недосконалість закону про держзакупівліЦВК може не встигнути надрукувати виборчі бюлетені до позачергових парламентських виборів через недосконалість законодавства про держзакупівлі.

На сьогодні систему «порога» в 5% ввели Угорщина, Латвія, Литва, Польща, Румунія, Словаччина, Франція (для частини округів), Хорватія, Чехія. Поріг в 4% встановили Австрія, Італія і Швеція. Греція - 3%. Кіпр - 1,8%.

Інші держави-члени ЄС поки не визначили свій поріг. Тому «прохідність» (розподіл парламентських місць на національному рівні відповідно до квоти) розраховується ними, виходячи з відсотків отриманих на виборах голосів.

В ході європейських виборів більшість країн ЄС виступають єдиним виборчим округом. На кілька виборчих округів ділять свої території п'ять держав-членів союзу - Бельгія, Велика Британія, Ірландія, Італія, Франція.

Вибори в ЄП проходять кожні 5 років.

Нагадаємо, 20 травня президент Володимир Зеленський заявив, що розпускає Верховну раду 8 скликання.

21 травня глава держави видав відповідний указ із датою перевиборів 21 липня.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: