Референдум з питання мирних переговорів з Росією можна проводити після обрання нової Ради

Читать на русском
Поки немає закону про референдум проводити плебісцит немає можливості. Ухвалити таку ініціативу зможе вже новий парламент.
Слово і Діло

Глава Адміністрації президента України Андрій Богдан заявив, що питання про досягнення мирних домовленостей з РФ повинно розглядатися не тільки політиками, депутатами і президентом, але і всім народом. За його словами, Зеленський планує ініціювати референдум з питання переговорного процесу між Україною і Росією. Наскільки можливо провести такий референдум «Слово і Діло» поцікавилося у експерта з конституційного права Олександра Москалюка.

Перше, на що звернув увагу юрист, це той факт, що неможливо проводити референдум за відсутності законодавства. «Ухвалений раніше закон про референдум був визнаний неконституційним 26 квітня 2018 року», – нагадав він.

На думку Москалюка, заяви команди Зеленського більше схожі на прощупування суспільних настроїв. Хоча у Зеленського визнають, що спочатку дійсно необхідно ухвалити відповідний закон.

Референдуми та відкликання депутатів: розбираємося з експертом, чи готова Україна до народовладдяУ Шотландії референдум про незалежність провалився через футбол, а в Квебеці – через емігрантів. Досвід народовладдя в інших країнах ми вивчали разом з експертом.

«Все, що є по референдуму в Конституції України, це по суті те, з чого не можна проводити референдум, зокрема стосовно зміни території країни. Щодо процедури визначено, що всеукраїнський референдум призначається або Верховною радою або президентом України. Щоб проголосити всеукраїнський референдум народною ініціативою, має бути вимога не менше як 3 мільйонів громадян. Ппри цьому треба зібрати підписи не менше як у двох третинах областей – не менше як по 100 тисяч підписів від кожної області. Більше нічого немає, бо Конституція не може врегульовувати ці питання без закону про референдум», – сказав Москалюк.

Він відмітив, що загальнонаціональний референдум, це досить специфічна річ. «Не те щоб я проводив аналогії, але Гітлер часто проводив референдуми, щоб легітимизувати свої рішення. В тому числі по аншлюзу Австрії, по об'єднанню посади канцлера і президента після смерті Гінденбурга. Тобто не варто все віддавати на поталу референдуму», – вважає він.

На його думку, референдум в деяких випадках може загострювати питання, коли, наприклад, його результат складає майже 50 на 50 відстоків голосів з невеликою перевагою якоїсь частини. «Як було з Brexit у Британії. При тому, що там суспільство не настільки конфронтаційне, як в Україні»,__ – підкреслив Москалюк.

Також юрист зазначив, що багато в чому кінцевий результат референдуму залежить від того, як формулювати питання та формувати інформаційний простір.

В будь якому випадку, навіть якщо й дійде до проведення референдуму, то на думку Москалюка, це трапиться не раніше, ніж буде обраний новий парламент, за умови, що у Зеленського буде більшість, бо нинішня Верховна рада наврядчи зможе ухвалити подібну ініціативу в умовах політичної турбулентності.

Раніше ми розбиралися з експертом, чи готова Україна до проведення референдумів та заголом до народовладдя.

Також ми писали, що перший законопроект Зеленського не збігся із обіцяним в програмі законопроектом про народовладдя.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: