Обіцянка кандидата: чи потрібен референдум про членство в НАТО і ЄС та в чому ризик

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

За результатами першого туру найбільшу кількість голосів виборців отримали Володимир Зеленський і чинний президент Петро Порошенко. «Слово і Діло» вирішило проаналізувати програмні обіцянки кандидатів на посаду президента України. Сьогодні розглядаємо зовнішньополітичні ініціативи Володимира Зеленського. Зокрема, кандидат обіцяє, що в разі його обрання рішення про вступ України до НАТО і ЄС ухвалюватиметься на всеукраїнському референдумі.

Виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов підкреслив, що в програмі Зеленського мало конкретики.

«У Зеленського пропонують вирішувати питання вступу до НАТО та ЄС через проведення референдуму. Але проблема в тому, що, образно кажучи, віз ставиться попереду коня. Для вступу до НАТО референдум не потрібен. Це проводиться окремими країнами для підвищення легітимності цього рішення. Для вступу до НАТО потрібне буде рішення парламенту», – зазначив Леонов.

За його словами, Україна внесла зміни до Конституції, тому це вже державна політика.

«Також потрібно розуміти, що референдум щодо вступу до ЄС може бути проведений, але, знову ж таки, лише тоді, коли Україна подасть заявку до Євросоюзу, не раніше», – констатував він.

Крім того, є ще одна проблема. В програмі Зеленського йдеться про референдум щодо вступу до НАТО та інших систем колективної безпеки, додав експерт.

Зовнішня політика: що обіцяють Порошенко та ЗеленськийПетро Порошенко та Володимир Зеленський намір зберегти курс України на співробітництво з ЄС і НАТО.

«Але проблема в тому, що інша система колективної безпеки, куди Україна теоретично може вступити, – Ташкентський договір. Виходить, НАТО чи ОДКБ. Такі плани викликають певне напруження. І навіщо взагалі це було вносити до програми?», – акцентував він.

Складається враження, що в президенти балотується штаб Зеленського, а не він сам. В основному виступають речники штабу, а сам Зеленський не зробив поки практично жодної програмної заяви, було лише ситуативне реагування, брифінг після першого туру. Крім того, щодо ідеї проведення референдуму потрібно враховувати досвід різних країн, уточнив політолог.

«У Нідерландах вийшла досить сумна історія. В межах реформи народовладдя внесли зміни. Україна потрапила під роздачу. Зараз стоїть питання про перегляд цього рішення, тому що ставиться під сумнів можливість Нідерландів узагалі як країни брати участь в ЄС. У тому плані, що держава має реалізовувати європейську політику, оскільки бере на себе зобов'язання. Якщо це зобов'язання ставиться під сумнів на референдумі, то виникає політична розтяжка, в яку провалюється політика країни. В цьому ризик», – пояснив він.

На його думку, якщо референдум в Україні все ж проведуть, то він має складатися з простих запитань. Наприклад, чи підтримуєте ви вступ до ЄС і НАТО, й відповідь – так чи ні. Тобто має бути мінімум маніпулятивних речей.

«Дуже часто від формулювання питання залежить і результат. Питання можна поставити так, що далеко не всі зможуть психологічно проголосувати за те чи інше рішення», – резюмував Олександр Леонов.

Докладніше про те, що пропонують кандидати у сфері зовнішньої політики, – тут.

Які обіцянки зафіксовані в програмі кандидата Петра Порошенка та чи реально їх виконати – за посиланням.

Також «Слово і Діло» писало, що обіцяє Володимир Зеленський у своїй програмі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: