Коаліції більше немає. Що далі та що може завадити достроковим виборам?

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

Насправді, чи позачергові вибори, чи чергові, наразі за часом особливо ролі не відіграє. Проте запустити позачергові вибори буде непросто.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Андрій Дуда.

«Навіть якщо не буде сформована нова коаліція, не факт, що це призведе до того, що парламент достроково припинить повноваження. Хоча, звичайно, може бути будь-що», – зазначив Дуда.

Якщо зараз коаліція й буде сформована, то це буде більшою мірою передвиборчий проект, додав він.

«Щось на кшталт коаліції проти реваншу. Мотивація може бути зазначена в назві. Так чи інакше, однозначно, це не буде довгостроковий проект», – уточнив експерт.

Він звернув увагу, що за інавгурацію 19 травня голосували 207 депутатів, у тому числі «Батьківщина», «Самопоміч», БПП та, як не дивно, партійці УДАРу, хоча в Зеленського й Кличка давня історія конфлікту. «95 Квартал» у своїх виступах доволі жорстоко висміював Кличка. Тим не менш УДАРівці голосували, вони виявилися слабкою ланкою.

Підсумки 9-ї сесії Ради: хто де-факто входить до коаліції з БПП і «Народним фронтом»З Блоком Петра Порошенка і Народним фронтом найчастіше голосують радикали та Самопоміч. Але підтримка законопроектів знизилася.

Наразі можуть бути різні сценарії. Однак далеко не факт, що відбудуться дострокові вибори. Однозначно, президенту Зеленському не вдасться звинуватити попередників, підкреслив Дуда.

«За 3 місяці він змушений буде показати результати роботи. Тим більше в нас в основному підбивають підсумки ста перших днів», – акцентував він.

На його думку, провести дострокові вибори буде непросто. Навіть якщо президент видасть указ, без ВР неможливо призначити позачергові вибори через те, що парламент мусить внести зміни до бюджету.

«Парламент не внесе зміни до бюджету, щоб передбачити в законі «Про держбюджет» на 2019 рік видатки на позачергові вибори. На чергові вони заплановані, а ось на позачергові потрібно вносити зміни. ЦВК не виконуватиме указ президента, якщо не буде бюджетного рішення ВРУ», – пояснив політолог.

Є й інші нюанси, але хоча слід враховувати, що хоча б через це обрати новий парламент досить складно. Схожа ситуація з позачерговими виборами була, коли президент Ющенко видав указ у 2007 році, нагадав він.

«Була складна ситуація з парламентом. Якби на той час Секретаріат президента на чолі з Балогою не домовився з фракціями, насамперед із Партією регіонів, щодо ухвалення відповідного рішення, то, звичайно, було б досить складно розпустити парламент», – резюмував Андрій Дуда.

Нагадаємо, на початку року аналітики «Слова і Діла» аналізували, хто де-факто входив до коаліції з БПП та «Народним фронтом», з огляду на голосування протягом 9-ї сесії.

Сьогодні фракція «Народного фронту» у Верховній раді вирішила вийти з коаліції. Парубій оголосив, що коаліція відсутня. «Самопоміч» уже відмовилася вести переговори про нову коаліцію.

Як повідомлялося, спікер команди новообраного президента Володимира Зеленського Дмитро Разумков заявляє, що Зеленський не розпускатиме Верховну раду з порушенням закону.

Як відомо, Рада призначила інавгурацію Зеленського на 20 травня. Як голосували нардепи – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: