Ембарго та спецмита проти РФ: чи готова Україна до імпортозаміщення

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

Голова мотивація має політико-ідеологічний характер. Це відповідь на ті дії РФ, які ми весь час спостерігаємо, в тому числі щодо паспортизації. Ситуація йде до свого логічного завершення з точки зору скорочення торгових звязків з РФ.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт економічних програм Центру Разумкова Володимир Сіденко.

«Будь-які обмеження, як правило, мають двосторонній вплив. Обмеження мали б переважно вплив на країни-партнери, якби ми мали справу з малою економікою, а в Україні була б велика економіка, яка може справляти істотний вплив на умови торгівлі. Проте ситуація дзеркально протилежна», – зазначив Сіденко.

Він припустив, що певних збитів зазнаватимуть споживачі, не лише кінцеві на ринку в Україні, але й споживачі тієї продукції, яка використовується у виробництві. Однак ситуація полегшується тим, що багато зв'язків з РФ зруйновано й багато чого ми вже імпортозаміщуємо.

«Катастрофічного впливу просто не може бути. Зв’язки вже в багатьох секторах скорочені», – підкреслив експерт.

Топ-15 найбільших підприємств, які мають найбільші податкові борги в 2019 роціНайбільші податкові борги в Україні має ПАТ Укрнафта, яка накопичила 15 відсотків від загального боргу всіх підприємств.

Ситуація йде до свого логічного завершення з точки зору скорочення торгових зв'язків з РФ. Проте ми входимо в період політичної невизначеності, тому те, як позначиться цей чинник, також слід враховувати, уточнив він.

«Президентські вибори красномовні. Наближаються парламентські. Не виключено, що це матиме певний вплив на ситуацію в Україні», – додав Сіденко.

За його словами, Україна тривалий час має дилему. Економічний прагматичний підхід проти суто етичного, пов’язаного з тим, що торгувати з агресором аморально. Тому гостро стоїть питання імпортозаміщення, це моживо шляхом імпорту з інших джерел або за рахунок власного виробництва.

«Шлях власного виробництва доречніший. Однак успішним та ефективним цей шлях може бути лише тоді, коли ми заміщуємо продукцією більш інноваційною. І тут ми впираємося в розвиток економіки, який має бути іншим. У нас саме з інноваційною складовою труднощі. Як наслідок, імпортозаміщення зводиться до погіршення якості чи збільшення ціни для споживачів», – пояснив фахівець.

З економічної точки зору, такий курс лише шкодить. Проблеми імпортозаміщення не мають стояти відокремленими другорядними питаннями, це має бути компонентом загальної стратегії розвитку внутрішнього економічного потенціалу на інноваційній основі, наголосив він.

«Тоді курс на імпортозаміщення на чомусь ґрунтуватиметься. Хоча, знову ж таки, виникає перешкода, пов’язана із загальною політичною невизначеністю. Робити інвестиції та інновації в ситуації, коли правила гри незрозумілі, невідомо, як вони змінюватимуться впродовж найближчого періоду, проблематично. А часу об’єктивно вже немає», – резюмував Володимир Сіденко.

Нагадаємо, планується, що з 1 серпня Україна запровадить спеціальні мита на всі російські товари, крім вугілля, коксу, бензину, скрапленого газу та фармацевтичної продукції.

Також «Слово і Діло» визначило топ-15 найбільших підприємств, які мають найбільші податкові борги в 2019 році.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: