Зеленський, ВР і дата інавгурації: чи є ризик політичної кризи

Читать на русском
Дмитро Купираполітолог

До кінця тижня депутати мають домовитися й внести ту дату, яку вони вважають раціональною, а головне – законною.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політичний аналітик Дмитро Купира.

«Насправді, в тому, що досі парламент визначається, суто із законодавчої точки зору порушень немає. Можливо, в цьому є політичні мотиви, але правових порушень немає. Парламенту, згідно із законодавством, належить призначення дати інавгурації у відведений термін. Якщо парламент запропонує цю дату в межах 30 днів після оголошення результатів виборів, то порушень немає»», – зазначив Купира.

За його словами, наразі Зеленський фактично пригрозив депутатам розпуском. Такі повноваження в нового президента в принципі з’являться автоматично, якщо врахувати питання наявності коаліції в парламенті.

«Коаліції немає. Одна з причин розпуску парламенту – відсутність коаліції. Тому гіпотетично, якщо не нададуть 226 підписів, законодавчі можливості для розпуску могли б знайти», – уточнив він.

Проте депутати, скоріш за все, оберуть дату, щоб залишилося менш ніж півроку, коли вже не можна розпускати Раду, додав аналітик.

Особливості проведення інавгурацій п’яти президентів УкраїниПід час інавгурації перед Януковичем зачинялися двері, в Ющенка не злетів у небо білий голуб, а Кучма сам відклав булаву.

«Навіть якщо Зеленський, всупереч закону, піде на розпуск парламенту, це навряд чи запустить дострокові вибори й спровокує політичну кризу. Слід врахувати, що є ще позиція ЦВК, яка може вказати, що це рішення суперечить закону», – пояснив він.

ЦВК просто відмовить президенту через те, що його указ не відповідатиме законодавству, підкреслив експерт.

«Така криза відносин між Зеленським і парламентом малоймовірна», – констатував він.

Навряд чи Зеленський піде таким радикальним шляхом і підпише указ про розпуск парламенту. Це дискредитуватиме в першу чергу його самого, наголосив фахівець.

«Так, вони наполягають на 19 травня. Мабуть, тому, що дійсно розглядається питання розпуску парламенту. Проте чи підуть проти закону? Навряд», – акцентував він.

«Можливо, якесь загострення й буде, але навряд чи це буде серйозна політична криза через те, що Зеленський візьме й, не маючи повноважень, підпише указ про розпуск. Навіть якщо так, то після цього нічого не відбудеться. Вже був приклад із Ющенком. Він також розпускав парламент, але ЦВК йому вказала, що це дії не в межах повноважень та закону», – резюмував Дмитро Купира.

Нагадаємо, сам Володимир Зеленський в інтерв'ю «РБК-Україна» заявляв, що йому вигідні довибори.

Особливості проведення інавгурацій п’яти президентів України – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: