У КСУ назвали причини звільнення Шевчука

Читать на русском
Колишнього голову Конституційного суду Станіслава Шевчука звільнили за декілька неправомірних рішень.

Колишнього голову Конституційного суду Станіслава Шевчука звільнили за декілька неправомірних рішень.

Про це йдеться висновку комісії з регламенту й етики КСУ, оприлюдненому на сайті суду, пише «Слово і Діло».

Згідно із висновком, Шевчук незаконно створив у КСУ інститут позаштатних радників. За час своєї роботи він встиг призначити на цю посаду екс-міністра економіки Грузіїї Григорія Арвеладзе, колишнього голову Служби зовнішньої розвідки Олега Синянського, екс-заступника міністра агрополітики Михайла Чужмира, екс-заступника міністра енергетики Дмитра Лабоженка і екс-суддю райсуду Харкова Дениса Невьядомського.

Чи зможе КСУ повністю скасувати люстрацію та чи причетний до цього юрист Коломойського?Вранці 14 травня під КСУ зібрались активісти з вимогою не скасовувати закон про люстрацію. За деякий час Конституційний суд знову ухвалив рішення відкласти розгляд конституційності закону. Дата розгляду невідома.

Відзначається, що радникам не виплачувалася зарплата, але вони були забезпечені робочими місцями в будівлі суду і мали доступ до внутрішньої документації. Також згідно із висновком комісії, дії Шевчука привели до підриву авторитету КСУ та його дискредитації. Йдеться про інтерв'ю Шевчука, в якому він заявив, що не приведе до присяги президента, якщо вважатиме, що вибори були сфальсифіковані.

Крім того, оприлюднений факт тиску екс-голови КС на суддів. Так, 19 лютого поточного року перебуваючи в Іспанії Шевчук у телефонному режимі заборонив іншим суддям Конституційного Суду розглядати справу про конституційність введення Україною санкцій.

Також у висновку комісії йдеться про незаконне рішення Шевчука опублікувати в газеті Голос України рішення КСУ щодо законопроекту про скасування недоторканності депутатів Ради. Цей текст у порушення чинного законодавства було опубліковано без особливих думок суддів.

Всі ці порушення комісія із регламенту й етики визнала істотними для звільнення Шевчука з посади судді.

Нагадаємо, Шевчук очолив Конституційний суд 21 лютого 2018 року. Суддею КСУ він був із 13 березня 2014. Напередодні судді КСУ проголосували про недовіру голові суду, а також за його відставку. Сам Шевчук вважає рішення суддів антиконституційним переворотом.

Новим головою КСУ призначена Наталя Шаптала, але її повноваження закінчаться у вересні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: