Церковний конфлікт: чим спровокований та якими можуть бути наслідки

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог
Олександр Мусієнкополітичний експерт

Про те, що томос заберуть, поки говорити зарано, але ця ситуація вигідна Московському патріархату та РПЦ.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Центру політичних досліджень «Пента», політолог Володимир Фесенко.

«Наразі, на жаль, ми бачимо жагу влади з боку Філарета, бажання ставити свої особисті інтереси вище за державні, суспільні та церковні», – зазначив Фесенко.

За його словами, повторюється ситуація, яка насправді була в 1991-1992 роках. У Філарета жага влади на першому місці, все інше другорядне.

«Якби тоді Філарета обрали очільником РПЦ, то він би був російським, а не українським церковним лідером. Його особистий інтерес на першому місці», – додав він.

«Зараз він незадоволений тим, що молодий очільник ПЦУ хоче бути самостійною фігурою. Епіфаній не хоче бути маріонеткою Філарета. Тому схоже на те, що це щось на кшталт спроби організувати церковний заколот, перебрати на себе повноваження. Якщо це дійсно буде, це буде злочин проти України», – пояснив політолог.

Мабуть, не слід говорити про якусь катастрофу, але це проти інтересів України та на користь Московського патріархату, уточнив він.

До яких церков ходять українці: як змінювалася релігійна прихильність населення останні п’ять роківБільшість українців ще не визначилися з питанням, хто міг би очолити помісну церкву в Україні, хоча 54 відсотки виступають за автокефалію.

«Філарет у цій ситуації, на жаль, як би це не звучало, виступає в ролі розкольника», – підкреслив Фесенко.

Політичний експерт, керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко в своєму блозі зазначив, що томос Константинополем надавався саме за умови створення Православної церкви України.

«Якщо допустити розкол у ПЦУ й відокремлення Київського патріархату, це, можливо, й не призведе до автоматичного анулювання томосу Константинополем, але точно Київський патріархат не буде визнаний жодною православною церквою», – підкреслив він.

Крім того, за його словами, на плани України щодо об’єднання православних християн під егідою однієї церкви дивитимуться скептично, як і на перспективи присвоєння статусу патріархії.

Нагадаємо, нещодавно патріарх Філарет заявив, що допускає розкол православ'я в Україні. Він наголосив, що Київський патріархат продовжує існувати.

Наприкінці квітня Філарет заявив, що ПЦУ хоче отримати статус патріархату, а не митрополії.

Як стало відомо, почесний патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет зібрав у Володимирському соборі в Києві архієреїв Православної церкви України. Епіфаній не з'явився на спільне богослужіння.

Раніше «Слово і Діло» простежило, як змінювалася релігійна самоідентифікація українців протягом 2013-2018 років.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: