НАЗК оцінило ефективність боротьби з корупцією в держорганах

Читать на русском
За минулий рік провели втричі більше службових розслідувань за корупційними або пов'язаними з корупцією правопорушень, ніж у 2017 році.

Національне агентство з запобігання корупції проаналізувало ефективність діяльності уповноважених підрозділів з питань запобігання та виявлення корупції в 86 міністерствах та інших держорганах у 2018 році.

Як повідомляє прес-службу НАЗК у п'ятницю, 10 травня, за такі правопорушення покарали 1117 чиновників, пише «Слово і Діло».

НАЗК склало адмінпротоколи щодо двох нардепівНАЗК зібрало докази, що підтверджують, що зазначені депутати мають особисту зацікавленість у розгляді судом цього подання.

Зокрема, до кримінальної відповідальності було притягнуто 132 особи; до адміністративної - 404, до дисциплінарної - 581.

Відзначається, що в деяких держорганах порушені вимоги законодавства щодо створення відповідних підрозділів - їх функції об'єднані з іншими, передбаченими в органі, наприклад з функцією управління персоналом або проведення люстрації.

Так, у 7 держорганах не розроблені плани роботи щодо запобігання корупції, а 5 - не розробили і не подали на узгодження в Нацагентство антикорупційні програми.

Зазначено, що не завжди уповноважені особи повідомляють агентству про ненадання або несвоєчасне надання декларацій своїми колегами і не завжди належним чином перевіряють виконання кандидатами на посаду вимог закону про передачу в управління корпоративних прав.

При цьому НАЗК зафіксувало і низку позитивних тенденцій в організації роботи уповноважених підрозділів. Зокрема, вони провели 814 навчань з питань запобігання та виявлення корупції для співробітників своїх центральних апаратів, що в 4 рази більше, ніж у 2017 році. Що стосується інших державних органів, такий показник зріс у 5,5 разу.

Крім того, за минулий рік уповноважені підрозділи провели 1132 службових розслідування з виявлення причин і умов, які призвели до вчинення корупційних або пов'язаних з корупцією правопорушень, що втричі більше, ніж у 2017 році.

Нагадаємо, раніше НАЗК передало в поліцію матеріали про можливі ознаки кримінальних порушень 12 розпорядниками накопичувальних рахунків виборчих фондів кандидатів у президенти України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: