Епіфаній розповів, що окупанти готують конфіскацію майна ПЦУ

Читать на русском
З 1 березня, виникає загроза повної заборони діяльності громад і священнослужителів Православної церкви України в ОРДЛО.

Починаючи з 1 березня, виникає загроза повної заборони діяльності громад і священнослужителів Православної церкви України в ОРДЛО.

Як пише «Слово і Діло», про це заявив глава ПЦУ митрополит Епіфаній, передає прес-служба Церкви.

Закон про перехід парафій УПЦ МП до Єдиної церкви набув чинностіЗакон про перехід парафій УПЦ МП до Єдиної церкви набув чинності. Для цього потрібна згода не менш, як двох третин парафіян.

За його словами, у зв'язку з цим існує загроза конфіскації майна громад та депортації священиків з окупованих територій.

«З 2 березня 36 храмів та приміщень, а також єпархіальний Будинок милосердя, які належать громадам нашої Церкви в окремих тимчасово окупованих районах Донецької області, можуть бути «конфісковані на користь республіки», священики – депортовані», - попереджає очільник ПЦУ.

Епіфаній пояснив, що підставою для таких утисків є незаконна вимога до громад «зареєструватися за законами республіки».

«Така вимога не може бути виконана, адже структура, яка видала такий «закон», ніким не визнається державою», - наголошує митрополит.

З огляду на таку ситуацію Епіфаній звернувся до ООН, ОБСЄ, країн-гарантів мінського процесу, до ЄС та загалом до усіх демократичних країн, міжнародних та міжконфесійних інституцій із закликом «вплинути на тих, від кого залежить прийняття остаточних рішень у порушеному питанні, та вжити заходи з метою не допущення катастрофічного розвитку подій».

Він додав, що протягом останніх 5 років ситуація з дотриманням права на свободу совісті та віросповідання в ОРДЛО постійно погіршується. Зокрема, систематично порушуються права віруючих, релігійних громад та священнослужителів ПЦУ.

Раніше Румунська церква назвала умови визнання ПЦУ.

Також у Одеській області чергова релігійна громада перейшла до ПЦУ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: