Дата інавгурації Зеленського: на які законодавчі правки можуть піти нардепи

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Фігурують три дати – 19, 20 та 28 травня. Дається 30 днів, тобто не пізніше ніж 2 червня має відбутися церемонія.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» нагадав політолог Ігор Петренко.

«Сумнівно, що інавгурація може відбутися на початку червня. Найбільш обговорювана дата – 28 травня. БПП, НФ і частина нардепів від інших фракцій можуть проголосувати за інавгурацію цього дняь. Так вони ставлять у найбільш незручне становище Зеленського з того, що можуть у контексті розпуску парламенту», – зазначив Петренко.

Він не виключив, що можуть проголосувати й раніше, але якщо будуть якісь домовленості між нардепами. Наприклад, якщо домовляться й внесуть до законодавства зміни. Зокрема, опустять прохідний бар'єр до 3%, приберуть мажоритарку, зроблять пропорційну систему голосування, навіть без відкритих списків.

«Якщо внесуть мінімальні правки, то це буде вигідно багатьом. Грубо кажучи, депутати вже не боятимуться розпуску, а просто створять максимально комфортні умови для себе», – уточнив експерт.

Щодо дати 19 травня, то, на його думку, аргумент про те, що це день жалоби, тому варто перенести інавгурацію, сумнівний.

Особливості проведення інавгурацій п’яти президентів УкраїниПід час інавгурації перед Януковичем зачинялися двері, в Ющенка не злетів у небо білий голуб, а Кучма сам відклав булаву.

«По-перше, це не помпезна подія. Ми не обираємо батька нації, не буде жодних масових гулянь, феєрверків. По-друге, можна і в інші дні знайти якісь зачіпки, церковні свята та інше, якщо так підходити», – підкреслив політолог.

Поки 19 травня залишається на порядку денному, оскільки на ньому наполягає Зеленський, але також можливий компромісний варіант і з 20 травня, додав він.

«Поки це питання домовленостей. Наразі з настроїв парламентарів видно, що 28 травня – найбільш зручна дата», – резюмував Ігор Петренко.

Особливості проведення інавгурацій п'яти президентів України – на нашій інфографіці.

Раніше «Слово і Діло» підрахувало, скільки обіцянок з інавгураційної промови виконав Петро Порошенко.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: