Російські акції «Безсмертний полк»: як відповісти Україні

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Не варто копіювати російські акції «Безсмертний полк» навіть із фото загиблих від рук РФ українців. Це не дасть морального домінування нам, а навпаки, в третіх очах поставить нас на один щабель.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив Олег Саакян, передає «Слово і Діло».

«По-перше, потрібні дії не на наших теренах, а спрямовані назовні. По-друге, це лише посилить і надасть легітимності їхньому наративу. По-третє, це не дасть морального домінування нам, а навпаки, в третіх очах поставить нас на один щабель», – зазначив Саакян.

По-четверте, це в них усі війни загарбницькі і їм немає ким пишатися серед живих (живі радше є свідками злочинів режиму), а в нас незавершена війна й конкретні герої, додав він.

«Нехай вони проводять марші мерців, а нам потрібна хода живих: ветеранів, сімей загиблих, і не в річницю перемоги в Другій світовій, а в іншу символічну дату», – підкреслив експерт.

Вшанування полеглих має відбуватися скорботно, а не висмоктаним із політичної кон'юнктури пафосом і не стільки з героїзацією смерті, як із силою жити й захищати життя, уточнив він.

Дні пам'яті або перемоги? Коли в світі відзначають річницю закінчення Другої світової війни8 травня в Україні відзначають День пам'яті і примирення: «Слово і Діло» підготувало інфографіку, коли в світі згадують річницю закінчення Другої світової війни.

Щодо 8-9 травня, на його думку, потрібно діяти асиметрично, наприклад, запустити інтернет-флешмоб, #РосіяВбиває #RussiaKills різними мовами з фактами вбивств РФ у різних країнах і всередині самої Росії.

«Починаючи з агресій і завершуючи порівнянням видатків РФ на нову зброю, на медицину та дитячої смертності. Чіткий наратив «Росія вбиває» плюс емоційний, логічний або стереотипний аргумент. Тоді це наступальна робота й боротьба за живих, а не радянська некрофілія та копіювання їх же», – резюмував Олег Саакян.

Коли в світі відзначають річницю завершення Другої світової війни – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: