У Мін'юсті визнали незаконність своїх дій на догоду рейдерам сільгосппідприємства на Чернігівщині

Читать на русском
Мінюст визнав незаконність дій Комісії з розгляду скарг у сфері державної реєстрації в справі про рейдерське захоплення сільгосппідприємства Промстройінновація на Чернігівщині.
Фото - Нова Влада.

Представник Міністерства юстиції України визнала незаконність дій Комісії з розгляду скарг у сфері державної реєстрації в справі про рейдерське захоплення сільгосппідприємства «Промстройінновація» на Чернігівщині.

Як пише «Слово і Діло», мова йде про судове засідання від 7 травня у справі №826/15515/18, про це інформує «Нова Влада».

Справу розглядає Шостий апеляційний адміністративний суд Києва за скаргою Мін'юсту та представників ряду агропідприємств. Вони намагаються оскаржити рішення Окружного адміністративного суду м.Києва про повернення агрохолдингу у власність компанії «Скайнет Маркетинг ЛТД», яка влітку минулого року зазнала рейдерської атаки.

Частками в ТОВ «Промстройінновація» володіли три фірми: «Скайнет Маркетинг ЛТД» належав контрольний пакет (75%), і рівні частки розділили «Смарт лайф ЛТД» (12,5%) і «Аксаков ЛТД» (12,5%).

У липні 2018 року державний реєстратор Ірина Мамай без відома власника компанії «Скайнет Маркетинг ЛТД» внесла зміни до державного реєстру юридичних осіб, прибравши цю компанію з числа засновників ТОВ «Промстройінновація».

Після цього протягом двох тижнів власники «Смарт лайф ЛТД» і «Аксаков ЛТД» провели 42 нові реєстраційні дії стосовно ТОВ «Промстройінновація», і підконтрольних їй сільгосппідприємств. Зокрема, вони змінили директорів підконтрольних агрохолдингу підприємств - ТОВ «Виробниче об'єднання« Прилуцьке» і СТОВ «Богданівське», і продали дев'ять службових автомобілів і сільгосптехніку. Рейдерське захоплення цих підприємств було здійснене на початку серпня 2018 г. На їх територію зайшли невідомі люди, які представилися новим керівництвом.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура за скаргою власника компанії «Скайнет Маркетинг ЛТД» Олександра Головача почала розслідування можливої ​​причетності нардепа Валерія Дубіля і депутата Чернігівської облради Олега Авер'янова до атаки на агрохолдинг і активи агробізнесмена.

Також «Скайнет Маркетинг ЛТД» подала скаргу на дії Ірини Мамай в профільний орган Міністерства юстиції - Комісію з розгляду скарг у сфері державної реєстрації. Але Комісія відмовила Головачу в розгляді цієї справи, пославшись на п'ять судових справ, які нібито розглядали цю ж проблему щодо даних компаній.

Нагадаємо, за інформацією з відкритих джерел, 18 грудня 2018 року суд першої інстанції визнав протиправним і скасував наказ Міністерства юстиції України №2857 / 7 від 13.08.2018 р «Про відмову в задоволенні скарги компанії «Скайнет Маркетинг ЛТД».

Також суд зобов'язав Мін'юст відновити відомості в Єдиному держреєстрі юросіб та Держреєстрі прав на нерухоме майно до стану, що існував станом на 15.07.2018 р щодо ТОВ «Промстройінновація», ТОВ «Оріон-СКТ», СТОВ «Богданівське» і ТОВ «Виробниче об'єднання «Прилуцьке». Таким чином, всі 42 реєстраційні дії щодо цих товариств і їх нерухомого майна, що проводяться в період з 16.07.2018 р по 09.08.2018р повинні бути анульовані.

Після цього представники нового керівництва СТОВ «Богданівське» і ТОВ «Виробниче об'єднання« Прилуцьке» (з боку «Смарт лайф ЛТД» і «Аксаков ЛТД») подали скаргу на рішення суду першої інстанції. Вони вимагають скасувати це рішення в апеляційному порядку.

При цьому 7 травня 2019 року під час судового засідання в Шостому апеляційному адміністративному суді Києва представник Міністерства юстиції, відповідаючи на питання адвоката «Скайнет Маркетинг ЛТД», визнала, що у так званій Антирейдерського комісії не було законних підстав відмовити в розгляді скарги на дії державного реєстратора.

Фрагмент судового засідання можна побачити ТУТ.

Судове засідання 07.05.2019Слово і Діло

Колегія суддів Шостого апеляційного адміністративного суду на чолі з Володимиром Мельничуком, заслухавши аргументацію і позицію сторін, вирішила більш детально і предметно вивчити матеріали справи. За підсумками більш ніж годинного розгляду було оголошено перерву в засіданні до 11:30 14 травня 2019 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: