Паспорти РФ на Донбасі: чому є ризик, що буде нікого карати за сепаратизм

Читать на русском
Анна Малярюрист-кримінолог
Олег Саакянполітолог

Російське громадянство – це страховка від кримінального переслідування для тих громадян України, які на службі РФ активно реалізовували сепаратизм – посягання на територіальну цілісність України. Крім інших цілей, РФ переслідує ще й цю.

Про це на своїй сторінці в Facebook написала юрист, експерт-кримінолог Ганна Маляр, передає «Слово і Діло».

«Якщо так станеться, що тимчасово окуповані території повернуться під контроль України, то притягати до відповідальності не буде кого», – підкреслила Маляр.

Вона зазначила, що процес повернення під контроль, якщо він буде, відбудеться не за один день, буде час виїхати.

«Організатори «референдумів», посадовці окупаційної влади, вбивці наших героїв – усі будуть із російським громадянством. А РФ своїх не видасть», – додала юрист.

Крім того, РФ своїми паспортами зараз допоможе легалізуватися бойовикам «Л/ДНР» (їхня «міліція», «військові», «прокуратура», «суди» тощо), адже багато з них не можуть в'їхати на контрольовану частину, щоб, скажімо, вклеїти фото чи внести інші зміни, уточнила вона.

«До того ж паспортами РФ зараз захистять тих, хто не підпадає під амністію», – пояснила Маляр.

Червоні «прапорці» для Зеленського: що стоїть за указом Путіна про видачу паспортів жителям «Л/ДНР»Видача російських паспортів у ДНР і ЛНР – це інструмент примусу України до виконання Мінських угод.

Політолог Олег Саакян у коментар «Слову і Ділу» зазначив, що на окупованих територіях є частина проукраїнськи налаштованих і, безумовно, є ті, хто ображений на РФ через те, що кримського сценарію не відбулося.

«Вони ображені, що територія не приєдналася до РФ, немає розквіту, який обіцяла Росія, натомість повний розвал і безробіття. Ба більше, навіть при в’їзді до РФ їх вважають «третім сортом», а трудові права не захищені. На тлі позитивного образу з боку України, в якому вони себе побачили, це створює соціальне напруження. На це потрібно реагувати», – пояснив експерт.

За його словами, паспорти – це інструмент забезпечення трудових прав для тих, хто їздить на заробітки до РФ. Відповідно, має бути зниження напруження в цієї категорії населення. По-друге, це інструмент вибудовування містка з омріяного приєднання до РФ для тих, хто є адептами «русского мира».

Крім того, паспорти можуть бути використані для того, щоб легалізувати власну військову присутність, акцентував Саакян.

Україна й низка країн та організацій засудили рішення Путіна.

Що стоїть за указом Путіна про видачу російських паспортів – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: