У НБУ пояснили уповільнення зростання економіки

Читать на русском
У першому кварталі поточного року ВВП України зріс на 2,4 відсотка. За підсумками минулого року зростання склало 3,3 відсотка.

У першому кварталі 2019 року зростання реального валового внутрішнього продукту сповільнилося до 2,4% до аналогічного періоду минулого року (3,1%).

Як пише «Слово і Діло», про це йдеться в інфляційному звіті Національного банку.

Україна опинилася в десятці «нещасних економік» світуП'ятий рік поспіль рейтинг очолює Венесуела. Українська економіка за підсумками 2018 року виявилась на шостому місці.

У НБУ вважають, що уповільнення зростання ВВП обумовлено очікуваним зменшенням позитивного вкладу сільського господарства внаслідок вичерпання впливу ефекту рекордного врожаю зернових і олійних культур в 2018 році.

Крім того, ослабли показники промисловості: як в енергетичному секторі (через теплу погоду цього року в порівнянні з попереднім), так і в окремих видах переробної промисловості, додали в Нацбанку.

«Попри певне уповільнення, основним фактором економічного зростання залишився внутрішній попит (перш за все, споживання домогосподарств і інвестиційна діяльність підприємств)», - йдеться в звіті.

Про подальше стале нарощування споживчого попиту свідчило прискорення зростання роздрібного товарообігу і пасажирообороту, які підтримувалися стійким зростанням реальних заробітних плат і пенсійних виплат, пояснили в НБУ.

За перші два місяці 2019 року зростання ВВП України в порівнянні з аналогічним періодом минулого року склало 1,2%.

Як відомо, в 2018 році зростання економіки України прискорилося до 3,3% з 2,5% в 2017 році і побив рекорд за сім років. Водночас очікується, що в 2019 році зростання ВВП знову сповільниться до 2,5%. При цьому держбюджет-2019 побудований на прогнозі зростання економіки на 3%.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: