Світовий банк назвав умови для прискорення зростання економіки Україні

Читать на русском
Подальше зростання, за умови збереження темпу реформ, може відновитися до 4 відсотків у середньостроковій перспективі після зменшення рівня передвиборчої невизначеності.

Зростання економіки України у 2019 році очікується на рівні 2,7%, оскільки інвестиції і надалі будуть стримуватися складними зовнішніми умовами, передвиборчою невизначеністю та спричиненою цим високою вартістю зовнішніх запозичень.

Про це йдеться в новому огляді Світового банку в Україні, передає «Слово і Діло».

Світовий банк назвав головні реформи в УкраїніПротягом останніх п’яти років Україні довелося зіткнутися з низкою гострих проблем у сфері політики, безпеки та економіки, але за цей час були реалізовані реформи в різних сферах.

Як зазначається в огляді, зростанню в 2019 році і надалі сприятимуть сектори послуг та споживчий сектор.

Подальше зростання, за умови збереження темпу реформ, може відновитися до 4% у середньостроковій перспективі після зменшення рівня передвиборчої невизначеності. У Світовому банку вважають, що це вимагатиме результатів в наступних сферах:

залучення приватних інвестицій у сектори, які пов’язані із зовнішньою торгівлею завдяки покращення бізнес-середовища та приватизації великих державних підприємств, розвитку ринку сільськогосподарських земель та боротьбі із корупцією; забезпечення фінансової стабільності завдяки здійсненню прийнятних, з точки зору витрат, реформ в секторі освіти та охорони здоров’я, подальшій раціоналізації соціальної допомоги та створенню більш справедливої системи оподаткування, що сприяє розвитку; подальше зменшення рівня інфляції та відновлення резервів; відновлення надійного банківського кредитування підприємств. Як зазначається в огляді банку, Україна матиме значні потреби у фінансових ресурсах протягом наступних трьох років, які вимагатимуть мобілізації значного міжнародного фінансування та спроможності утримати дефіцит бюджету в рамках цільових показників на рівні 2,5% ВВП для збереження макроекономічної стабільності. Україна потребуватиме приблизно 11 млрд доларів на рік (8% ВВП) для сплати державного боргу та покриття дефіциту бюджету в 2019, 2020 та 2021 роках.

«Для забезпечення необхідного рівня фінансування важливо не змарнувати імпульс, створений реформами, та дотримуватися термінів проведення перевірок МВФ. Україна і надалі потребуватиме підтримки з боку програми МВФ після закінчення терміну програми підтримки економічної політики Stand-by в березні 2020 року», - йдеться в документі.

Як повідомлялося, реальний валовий внутрішній продукт (ВВП)України в 2018 році зріс на 3,3% у порівнянні з 2017 роком.

Нагадаємо, на початку квітня 2018 року Світовий банк погіршив прогноз зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) України у 2019 році з 2,9 до 2,7%.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: