Путін спростив отримання громадянства РФ для українців, але не для всіх (доповнено)

Читать на русском
Президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощений порядок отримання громадянства РФ для окремих категорій громадян України.

Президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощений порядок отримання громадянства РФ для окремих категорій громадян України.

Як пише «Слово і Діло», указ «Про окремі категорії іноземних громадян та осіб без громадянства, які мають право звернутися із заявами про прийом до громадянства Російської Федерації у спрощеному порядку» опублікований на сайті Кремля 1 травня.

Червоні «прапорці» для Зеленського: що стоїть за указом Путіна про видачу паспортів жителям «Л/ДНР»Видача російських паспортів у ДНР і ЛНР – це інструмент примусу України до виконання Мінських угод.

Зокрема, таке право дано громадянам України, які не мають громадянства (підданства) іншої держави, а також особам без громадянства, які народилися і постійно проживали на територіях окупованого Криму та м.Севастополя, які виїхали за межі зазначених територій до 18 березня 2014 року, а також їхнім дітям, в тому числі усиновленим, членам подружжя і батькам.

Крім того, громадянство РФ у спрощеному порядку можуть отримати громадяни України та особи без громадянства, які мають дозвіл на тимчасове проживання або дозвіл на проживання в РФ, посвідчення біженця, посвідчення про надання тимчасового притулку на території РФ.

Також під указ підпадають люди, які мають свідоцтво учасника «Державної програми зі сприяння добровільному переселенню до РФ співвітчизників, що проживають за кордоном, які постійно проживали на територіях окремих районів Донецької та Луганської областей України станом на 7 квітня 2014 року і 27 квітня 2014 року відповідно», а також їхні діти, дружини і батьки.

Крім того, в спрощеному порядку громадянство РФ може даватися іноземним громадянам і особам без громадянства, «які самі або родичі по прямій висхідній лінії, усиновителі або члени подружжя яких були піддані незаконній депортації з території Кримської АРСР, а також їхнім родичам по прямій низхідній лінії, усиновленим дітям і членам подружжя».

В указі передбачено, що термін розгляду заяв про прийняття до громадянства РФ і прийняття щодо них рішень не повинен перевищувати три місяці.

Указ набирає чинності з дня підписання.

Нагадаємо, 24 квітня Путін підписав указ про спрощене отримання російських паспортів жителями окремих районів Луганської та Донецької областей України.

Також Путін заявив, що в Росії думають над тим, щоб спростити видачу паспортів всім громадянам України, а не тільки тим, хто проживає в «ЛДНР».

У відповідь на заяву Путіна, Зеленський сказав, що Україна буде «надавати українське громадянство представникам всіх народів, які страждають від авторитарних і корумпованих режимів. В першу чергу - росіянам, які сьогодні страждають чи не найбільше».

А президент РФ заявив, що розраховує домовитися з новообраним президентом України Володимиром Зеленським з питання громадянства.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: