Україна закликає не визнавати паспорти РФ, видані жителям ОРДЛО

Читать на русском
Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв'язку з початком функціонування на території Ростовської області центрів видачі російських паспортів жителям Донецької та Луганської областей України.

Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв'язку з початком функціонування на території Ростовської області центрів видачі російських паспортів жителям Донецької та Луганської областей України.

Про це повідомляє прес-служба відомства, пише «Слово і Діло».

У МЗС України заявляють, що такі дії РФ грубо порушують державний суверенітет і територіальну цілісність України.

Червоні «прапорці» для Зеленського: що стоїть за указом Путіна про видачу паспортів жителям «Л/ДНР»Видача російських паспортів у ДНР і ЛНР – це інструмент примусу України до виконання Мінських угод.

«Своїми діями Росія наочно демонструє свою абсолютну зневагу до норм і принципів міжнародного права. Свідомо обравши курс на ескалацію, Російська Федерація також фундаментально підриває Мінські домовленості, стороною яких вона є», - йдеться в заяві.

У прес-службі зазначають, що видача російських паспортів жителям ОРДЛО не визнається Україною.

«Вони жодним чином не впливають на приналежність жителів тимчасово окупованих Росією територій в Донецькій і Луганській областях до громадянства України, визначеного Конституцією і законодавством України. Категорично вимагаємо від Російської Федерації невідкладно припинити міжнародно-протиправні діяння проти державного суверенітету і територіальної цілісності України, скасувати зміни до федеральних законів РФ із питань громадянства в частині полегшення процедури його надбання для громадян України, а також укази президента Росії від 24 квітня 2019 року № 183 і від 18 лютого 2017 року №74 та всі рішення, ухвалені на їхнє виконання», - йдеться в заяві.

Зокрема, Україна звертається до міжнародних партнерів не визнавати і не приймати документи, видані Російською Федерацією громадянам України, які проживають на тимчасово окупованих Росією територіях в Донецькій і Луганській областях України.

Нагадаємо, 24 квітня президент Росії Володимир Путін підписав указ, який дозволяє мешканцям окупованого Донбасу отримати громадянство у спрощеному порядку.

Раніше стало відомо, хто першим отримає російські паспорти на Донбасі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: