Новий конфайнмент ЧАЕС не введуть в експлуатацію в грудні, як обіцяв Порошенко

Читать на русском
Порошенко не виконав обіцянку про те, що новий безпечний конфайнмент ЧАЕС буде введений в експлуатацію в грудні 2018 року.
Петро ПорошенкоСлово і Діло

Президент України Петро Порошенко не виконав обіцянку про те, що в грудні 2018 року буде введений в експлуатацію новий безпечний конфайнмент ЧАЕС.

Таку обіцянку він дав 26 квітня 2018 року, нагадує «Слово і Діло».

«Цього року завершиться один із важливих етапів перетворення об’єкту «Укриття» на екологічно безпечну систему. На грудень заплановане введення в експлуатацію нового безпечного конфайнмента, встановленого чи, як говорять, «насунутого» раніше», – написав Порошенко в Twitter.

Нагадаємо, в листопаді 2016 року на ЧАЕС презентували новий безпечний конфайнмент (НБК) – багатофункціональний комплекс для перетворення об'єкту «Укриття» на екологічно безпечну систему. Це грандіозна арочна конструкція з прольотом в 257 метрів, заввишки 109 метрів (що дорівнює 35-поверховому будинку), завдовжки понад 160 метрів (півтора футбольних поля) й вагою понад 36 тисяч тонн, відома всьому світу як «Арка».

Інженером проекту є Група управління проектом Bechtel (США) – Bettelle Memorial (США) – ЧАЕС. Підрядником, який відповідає за проектування, закупівлі та будівництво, є спільне підприємство NOVARKA, що об'єднує 2 французькі компанії.

Петро ПорошенкоНародний депутат України

Фінансування проекту відбувається зі спеціально створеного Чорнобильського фонду «Укриття» (ЧФУ), а розпорядником коштів ЧФУ є Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР). Сумарна вартість «Арки» становить близько 1,5 млрд євро.

На будівництві задіяні фахівці підрядних і субпідрядних організацій із 27 різних країн світу. Спочатку планувалося, що в експлуатацію конфайнмент запустять у листопаді 2017 року.

У грудні 2018 року Державне спеціалізоване підприємство «Чорнобильська атомна електростанція» повідомило, що введення в експлуатацію нового безпечного конфайнмента перенесли на квітень 2019 року. Рішення ухвалили на Асамблеї вкладників Чорнобильського фонду «Укриття». Представники української сторони відзначили, що на експлуатацію об'єктів у держбюджеті України передбачено кошти з 2019 року.

Разом із тим Україна висловила стурбованість перенесенням терміну завершення робіт щодо проекту з грудня поточного року на квітень наступного.

Також Україна висловила стурбованість перенесенням терміну завершення робіт щодо проекту СВЯП-2 (тепер «гарячі випробування» планується розпочати в середині 2019 року). Занепокоєння обумовлене перш за все тим, що затримка введення в експлуатацію СВЯП-2 вимагає продовження терміну експлуатації наявного СВЯП-1.

Учасники Асамблей запевнили українську сторону в чіткому виконанні взятих на себе зобов'язань. Проте «Арка» не була введена в експлуатацію, як обіцяв Порошенко, тому запевнення отримує статус «не виконано».

Згідно з моніторингом «Слова і Діла», Порошенко дав 353 обіцянки, з яких 151 виконав, а 89 – провалив.

Раніше ми повідомляли, що ЧАЕС оголосила тендер на будівництво укриття.

Також «Слово і Діло» зібрало обіцянки політиків, які вони давали з приводу ЧАЕС.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: