Суд збільшив термін політв’язню Балуху

Читать на русском
Підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму ухвалив рішення, яке продовжує час перебування в колонії політв'язня Володимира Балуха.

Підконтрольний Кремлю «Верховний суд» Криму ухвалив рішення, яке продовжує час перебування в колонії політв'язня Володимира Балуха.

Як пише «Слово і Діло», таке рішення «суддя» Любов Дяченко ухвалила, повідомляє Кримська правозахисна група.

Українські політв’язні в Росії: кого і за що утримує російська влада«Слово і Діло» зібрало всі найбільш відомі прізвища українських політичних в’язнів у Росії та показало, за якими звинуваченнями їх утримують на території сусідньої держави і в анексованому Криму.

Зазначається, що місцева «прокуратура» просила скасувати попередню постанову того ж «Верховного суду», яким Балуху врахували час його домашнього арешту як частину присудженого терміну в колонії.

Російські правоохоронці просили перерахувати термін ув'язнення і для цього передати справу на новий апеляційний розгляд.

Однак, за словами адвоката, «суддя» оголосила «абсолютно несподіване і таке, що суперечить російському законодавству, рішення».

«Вона ухвалила рішення про погіршення становища активіста, а саме, постановила не зараховувати час, проведений ним у СІЗО, як день за півтора», – кажуть правозахисники.

За їхніми словами, російське законодавство чітко говорить, що час тримання особи під вартою зараховується в строк позбавлення волі з розрахунку один день за півтора дня відбування покарання у виправній колонії загального режиму.

«Суддя вирішила вважати цей термін як день за день, а значить, тим самим продовжуючи час знаходження в колонії. Більш того, суддя ухвалила це рішення, навіть не відправляючи справу в апеляцію, як того просив прокурор», – зазначають активісти.

Сам Балух брав участь у засіданні «суду» відеозв'язком.

За словами захисника, він виглядав дуже виснаженим і був вкрай обурений рішенням.

Нагадаємо, ФСБ Росії затримала Володимира Балуха 8 грудня 2016 року. Співробітники ФСБ стверджували, що знайшли на горищі його будинку 90 патронів і кілька тротилових шашок.

Захист Балуха і правозахисники стверджують, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію: через прапор України, який майорів на подвір'ї його дому.

Правозахисний центр «Меморіал» визнав Володимира Балуха політичним в'язнем.

У січні 2018 року його засудили до 3 років і 5 місяців.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: