Зеленський висловився щодо закону про мову

Читать на русском
Володимир Зеленський заявляє, що після вступу на посаду проаналізує закон про українську мову на предмет дотримання усіх прав громадян.

Переможець виборів президента шоумен Володимир Зеленський заявляє, що після вступу на посаду проаналізує закон про українську мову на предмет дотримання усіх прав громадян.

Як пише «Слово і Діло», про це йдеться у його коментарі, поширеному, прес-службою.

«Після мого вступу на посаду президента буде зроблений ретельний аналіз цього закону, щоб пересвідчитися, що в ньому дотримані всі конституційні права та інтереси всіх громадян України. За підсумками аналізу реагуватиму відповідно до конституційних повноважень президента України i в інтересах громадян», – заявив Зеленський.

За його словами, законопроект про державну мову розглядався під час виборчого циклу, «що зробило його заручником політичної риторики».

При цьому Зеленський наголошує, що українська мова – єдина державна мова в Україні.

«Моя принципова позиція – держава має сприяти розвитку української мови шляхом створення стимулів і позитивних прикладів, а не заборон і покарань, ускладненням бюрократичних процедур, множенням кількості чиновників замість їхнього скорочення», – додає Зеленський.

Він вважає, що оскільки перед Україною сьогодні стоять серйозні виклики, потрібно «ініціювати та ухвалювати такі закони й такі рішення, які консолідують суспільство, а не навпаки».

Нагадаємо, 25 квітня Верховна рада ухвалила у другому читанні і в цілому закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної», який почала розглядати у лютому.

Чинний глава держави Петро Порошенко заявив, що невідкладно підпише ухвалений закон, як тільки він надійде до Адміністрації президента.

У першому читанні законопроект № 5670-д парламент ухвалив 4 жовтня 2018 року.

У грудні 2018 року профільний комітет доопрацював його, розглянувши 2059 поправок.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: