Штрафи за порушення мовного закону відклали на три роки

Читать на русском
Введення в дію адміністративної відповідальності за порушення прийнятого Радою закону перенесли.

Голова парламентського комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький заявив, що адміністративну відповідальність за порушення мовного закону відклали на три роки.

Про це пише «Слово і Діло».

Рада ухвалила закон про державну мову: як голосували нардепиРада ухвалила закон про функціонування української мови. Його підтримали 278 народних депутатів, 38 виступили проти.

«Ми на три роки перенесли введення в дію адміністративної відповідальності за порушення закону, а за цей час безкоштовно в усіх областях України будуть створені центри, які будуть навчати української мови», - сказав Княжицький, виступаючи в Раді в четвер, 25 квітня.

За його словами, також будуть створені держпрограми для підтримки освіти українською.

«Наш закон, будучи справедливим до українців, не принижує жодні національні меншини. Закон вимагає ухвалення, і ми вам це обіцяємо за півроку, законодавства мов національних меншин і корінних народів», - пояснив Княжицький.

Закон також передбачає використання української мови в армії.

«Закон вводить українську мову в армію, але не вводить жодних санкцій або адміністративних покарань за те, що хтось із військових не зможе говорити українською, тому що українські військові хочуть і вже зараз спілкуються українською», - додав він.

Водночас видання Страна пише, що в підсумковій версії закону відсутня норма про необхідність його використання депутатами парламенту.

Зазначається, що в першому читанні закон таку норму містив, а після ухвалення поправки №203 з документа виключили з редакції статті 9 законопроекту слова «народні депутати України».

Якщо раніше закон передбачав, що народні депутати зобов'язані володіти державною мовою і використовувати її під час виконання службових обов'язків, то тепер така вимога на них не поширюється.

Як повідомлялося, нардепи ухвалили закон про мову в другому читанні 278 голосами.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: