Скасування призову: чи зможе Зеленський реформувати оборонку

Читать на русском
Іраклій Джанашияексперт з питань нацбезпеки та оборони УІМ

Радник Зеленського з військових питань Іван Апаршин назвав сім головних позицій у секторі оборони та нацбезпеки: скасування призову, відкритий бюджет Міноборони, перегляд кадрів, соціальна допомога військовослужбовцям, реформа «Укроборонпрому», співпраця з НАТО та ЄС, кримінальна відповідальність винних за Дебальцеве та Іловайськ.

Експерт із питань національної безпеки і оборони Українського інституту майбутнього Іраклій Джанашия в своєму блозі зазначив, що якщо розглядати перший пункт – скасування призову, то чисельність армії без призовників зменшиться на 30-40 тис.

«Потрібно мати на увазі, що у військовому бюджеті закладена велика сума, яка витрачається на призовників, більшість з яких не воюють на передовій», – підкреслив він.

Відповідно, це фінансові збитки для оборони, уточнив експерт.

«Офіцери тренують їх не як воїнів, а як призовників. Тоді навіщо подібний концепт узагалі потрібен? Ба більше, ці офіцери набагато потрібніші на фронті», – додав він.

Територіальна оборона – 43 територіальних батальйони (15-20 тис. осіб) – розміщені на всій території України. Вони прикріплені до своїх областей, їх основне завдання – захищати ці області. Батальйони не беруть участі у війні, не виконуючи істотних функцій, акцентував Джанашия.

Припинення війни та розвиток армії: що Порошенко та Зеленський обіцяють як кандидати в президентиЯк кандидати в президенти України, що вийшли до другого туру, збираються вирішувати питання нацбезпеки, повернення Криму та Донбасу, а також розвивати армію, ми подивилися в їхніх програмах.

За його словами, країни НАТО та ЄС відмовилися від цього концепту після Другої світової війни через його неефективність. Сили територіальної оборони замінили на мобільні бригади.

«У територіальних батальйонах в Україні немає необхідності. Це даремні фінансові витрати, витрати людських ресурсів, спорядження, зброї та бойових машин», – констатував він.

Нинішню ситуацію в секторі озброєння можна назвати одним словом – монополія. Вона має бути усунена й замінена здоровою конкуренцією. «Укроборонпром» має бути ліквідований, але перед цим обов’язково потрібно провести повний аудит як усього майна корпорації, так і всіх справ та операцій, проведених за період існування, наголосив фахівець.

«Військові підприємства мають стати бізнес-структурами, які вироблятимуть продукцію й конкуруватимуть одне з одним без підтримки держави. Більшість країн Заходу засвоїла цей урок ще за часів Першої світової війни. Так, у Великій Британії військове машинобудування передали в руки приватних підприємців, незалежних від держави», – пояснив він.

За його словами, до сьогодні лише країни радянського табору підтримують концепт заангажованості держави, що стоїть за спиною всіх військових підприємств.

«Коли держава керує підприємством, воно стає бюджетним і зникає необхідність поспіху та якості виконання послуг, як і необхідність нововведеннь. Все те, чим може похвалитися лише конкуруюча система», – резюмував Іраклій Джанашия.

Докладніше про те, до чого призведе ліквідація «Укроборонпрому», – в авторському матеріалі.

Також нагадаємо, «Слово і Діло» розбиралося в програмних обіцянках Зеленського.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: