Імпічмент та скасування недоторканності: чому Рада раптово активізувалася

Читать на русском
Дмитро Купираполітолог

Парламент намагається встигнути ухвалити ті законодавчі рішення, які вони ще можуть реалізувати, в потрібній для себе варіації.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політичний аналітик Дмитро Купира.

«Парубій акцентував увагу на законі про президента. Його запропонувала Сироїд. Повноваження президента є в Конституції. Їх ми прибрати звідти не можемо, хіба що змінити Конституцію. Однак порядок виконання цих повноважень можна виписати. Так само, як і те, що робити з повноваженнями, яких прямо в Конституції немає, але президент ними користується, що зіграло в мінус у тому числі Порошенку», – зазначив Купира.

«Він втручався в питання, які не належать до його повноважень», – додав експерт.

Дійсно, Парубій натякнув, що питання імпічменту президента та зняття недоторканності є в пулі політичних змін, а парламент і спікер про це думають. Однак це ще поки не етап «перевзування». Це радше етап того, що депутати розуміють, що президент на найближчий термін зміниться, уточнив він.

«Поки що це етап того, що парламент намагається визначити, що він ще максимально може зробити для себе, поки є чинний президент Порошенко, який повністю виконує всі повноваження. Відповідно, підписує закони», – пояснив Купира.

Скоріш за все, нардепи просто думають, як вони ще можуть убезпечити себе та інституції, з огляду на те, що президентом буде зараз людина, яка не була в політиці, безвідносно до того, добре це чи ні. Парламент думає зараз про те, що можна зробити, щоб було якнайменше сюрпризів надалі, акцентував він.

«Сюрпризи не є хорошою тенденцією. Має бути стабільна динаміка до зростання, укріплення інституцій. Ми маємо розуміти, що добробут держави і людей у цій державі – речі прогнозований. Якщо ми будемо стрибати, то донизу в політичному сенсі це зробити дуже легко. Зробити стрибок угору в економічному сенсі дуже складно. Не можна ухвалити миттєво рішення, завдяки якому всі відразу стануть заможними», – констатував аналітик.

Тому, на його думку, те, що парламент зараз активно заговорив про імпічмент та скасування недоторканності, пов’язано з кількома причинами. По-перше, до цього є увага, в тому числі нового президента.

«Однак передусім парламент розглядає той варіант, щоб ще встигнути ухвалити ті законодавчі рішення й підписати їх у тій редакції ще з чинним президентом Порошенком, у якій вони вважають за потрібне, а не в тій, як це може зробити Зеленський після інавгурації», – підкреслив він.

Таке «перевзування» політиків уже є, а далі буде ще більше. Однак наразі активізація питання процедури імпічменту президента та скасування недоторканності – це радше історія не про те, щоб виявити лояльність до нового президента, а спроба зіграти на випередження, наголосив фахівець.

Він провів аналогію із ситуацією, яка була в США, й нагадав, як до моменту обрання, інавгурації Трампа американський парламент ухвалював рішення, що з РФ неможливо зняти санкції, неможливо буде скасувати обмеження з певних фізичних осіб.

«Тобто були законодавчі рішення, щоб у президента не було повноважень скасувати це з метою політичних та міжнародних домовленостей. Тому те, що парламент планує розглянути процедуру імпічменту, скасування недоторканості, – гра на випередження, щоб окреслити правила зараз і потім не наражатися на вплив Зеленського в цих питаннях після його інавгурації», – резюмував Дмитро Купира.

30 січня 2019 року кандидат на посаду президента України Володимир Зеленський у своїй передвиборчій програмі пообіцяв підготувати законопроект «Про імпічмент президента України» та законопроект «Про зняття недоторканності з президента України, народних депутатів і суддів».

Більше про програму Володимира Зеленського – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: