Перші 100 днів на посаді президента: чому Зеленський на роздоріжжі

Читать на русском
Валентин Войтковполітолог

Зеленський зумів спіймати хвилю недовіри та розчарування, яка спостерігається в суспільстві. 60-70% людей, які вважали, що країна рухається в неправильному напрямку, побачили альтернативу в Зеленському – людині, яка не є частиною системи й може принести нові стандарти.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політтехнолог, виконавчий директор комунікаційної групи XPR Валентин Войтков.

«Удача для Зеленського полягає в тому, що Вакарчук, наприклад, не пішов на вибори. Була така ймовірність. Якби був Вакарчук, розклад у цій кампанії був би іншим. Проблема ще й у тому, що штаб Порошенка та інші штаби до певного часу не вбачали в Зеленському реальної альтернативи й мінусували своїх опонентів», – зазначив Войтков.

Закон про імпічмент: що обіцяють кандидати в президентиЧимало кандидатів у президенти дали обіцянку ухвалити закон про імпічмент глави держави або закріпити це в Конституції.

За його словами, ця кампанія була розбита на дві частини. Після першого туру Зеленський із великим відривом увійшов до другого туру, а Порошенко дуже сильно відстав.

«У другому турі вже було все зрозуміло – електорат Сходу та Півдня, який голосував за інших кандидатів, віддав голоси на користь Зеленського», – констатував він.

Ідеологічні речі не відіграли такої ролі, яку могли б відіграти в інший час. Не було сильного розподілу на Захід і Схід, уже був розподіл між старими та новими. Нових фактично як таких не було, був лише один, який і переміг, акцентував експерт.

На його думку, наразі в Зеленського є два шляхи.

«Перший сценарій розвитку полягає в тому, що Зеленський все-таки зуміє продемонструвати чітко свої позиції, в тому числі команді, парламенту, що він хоче вчитися, має намір досконало займатися кожним питанням, яке належить до зони відповідальності президента. Іншими словами, чи зможе Зеленський показати, що він не буде у всьому покладатися на своїх радників», – підкреслив він.

Другий варіант розвитку подій може звестися до того, що з перших днів Зеленський почне згасати через свою недосвідченість, додав фахівець.

«Якщо Зеленський побачить, який вал проблем є та насувається, й вирішить делегувати ці проблеми членам своєї команди, наприклад, зовнішню політику – одному представнику, сектор нацбезпеки – іншому, а сам при цьому особливо не заглиблюватиметься в те, як що вирішується, це обернеться проти нього. Це небезпечна течія, яка дуже швидко може його захопити», – пояснив він.

У такому разі Зеленський із перших місяців може бути, образно кажучи, кривенькою качкою. Ситуація розвиватиметься стрімко, оскільки є багато політичних акторів. Вони мають намір відіграти свої позиції, можливо, користуючись недосвідченістю Зеленського, уточнив Войтков.

Очевидно, що перші 100 днів покажуть нам, який зі сценаріїв обрав Зеленський. Дуже важливо буде визначити не 50 реформ, а конкретні 3-4 пріоритетних напрямки, де можливо продемонструвати якісні результати в найближчі півроку, наголосив він.

За його словами, якщо парламентські вибори будуть за графіком, то важливо буде провести свою фракцію.

«Але, знову ж таки, Зеленський зможе це зробити в тому разі, якщо протягом півроку хоча б за кількома напрямками будуть реальні зміни», – додав політтехнолог.

Він звернув увагу, що вказаний командою Зе закон «Про імпічмент» важливий, але механізм на сьогодні не виписаний. Так само й ідея про народовладдя. Важливо буде, що пропонують, який механізм відкликання.

«Відкликання депутатів, імперативний мандат – сумнівна історія з точки зору дієвості», – уточнив експерт.

На його думку, повне скасування недоторканності депутатів – також шлях у нікуди, доречним буде обмеження.

«Депутат має бути незалежним у своїх діях. Він це може зробити, лише коли відчуватиме захищеність, що завтра до нього не прийдуть працівники СБУ під надуманим приводом. Обмеження має бути, але не повне скасування. Поки незрозуміло, як далеко з цією ініціативою вони зайдуть. У бажанні створити рівні права важливо не заграватися», – пояснив фахівець.

Зеленський перемагає на виборах президента України: реакція соцмережВолодимир Зеленський з великим відривом перемагає на президентських виборах в Україні. Розбиралися, що про це думають у соцмережах.

Щодо можливості провести рішення через парламент, то загалом шанси є. Наприклад, НФ зможе легко переорієнтуватися на Зеленського-президента, мажоритарники – також, «Воля народу» та «Відродження» вже висловили намір співпрацювати, «Опоблок» – також, настільки, наскільки їм це вигідно, констатував він.

«Так, Зеленському буде не дуже комфортно, адже не буде чітко його людей, але навіть у цих півроку є можливість провести якісь рішення. Кадрові призначення? Це компетенція президента, він має кадрову квоту. Він може вносити будь-яку кандидатуру, й депутати, як правило голосують, розуміючи, що це відповідальність президента. Навряд чи в ці дні парламент буде дуже опозиційно налаштований до Зеленського. БПП – так, але й вони неоднорідні», – резюмував Валентин Войтков.

Детальніше про програмні обіцянки Зеленського та про те, чи здатен він навести лад у ВР – тут.

Що говорили кандидати в президенти щодо імпічменту – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: