Команда, ПриватБанк і Донбас: що важливого сказав і кого не представив Зеленський

Читать на русском
Віктор Небоженкополітолог

Лідер президентських перегонів Володимир Зеленський увечері 18 квітня вперше з'явився в ефірі ток-шоу «Право на владу» й нарешті представив свою команду. Під час представлення Зеленський назвав членів своєї команди «волонтерами в політиці». Також кандидат заявив, що хоче «зламати систему», й запевнив що в разі обрання на посаду президента забезпечить стабільну роботу державного ПриватБанку й що не збирається його нікому передавати. Крім того, він зазначив, що в разі перемоги не готовий буде віддати наказ про силове звільнення Донбасу.

Директор служби «Український барометр», політолог Віктор Небоженко підкреслив, що команди насправді як такої немає.

Зе команда

«Це список людей. Команда – це люди, які реалізували разом якусь справу, де крім плюсів, є й мінуси. Команда, це коли хтось страждає, а інші допомагають. Зараз ті, кого представив Зеленський, – це список людей, яким ще належить познайомитися один з одним», – зазначив Небоженко.

Які країни очолили лідери без політичного досвідуЩо поєднує президентів Сирії Башара Асада та США Дональда Трампа, а також неодноразового прем’єра Італії Сільвіо Берлусконі? Всі вони не мали політичного досвіду до того, як прийшли до влади.

Поки нічого особливого ми не побачили, та й про кваліфікацію більшості представлених людей судити складно. Однак включення Комаровського до списку – це фактично крок проти Супрун, вони сперечатимуться один з одним, додав він.

«Ба більше, Зеленський опинився в тіні Комаровського. Комаровський сплутав політику з шоу. Поки особливо не видно різниці між Комаровським-дитячим лікарем і Супрун-рентгенологом. Чи можуть вони керувати міністерством?», – уточнив політолог.

«Імовірно, вони дійсно люблять медицину, пацієнтів. Супрун навчилася багато говорити, а Комаровський – узагалі майстер розмовного жанру. Але які з них міністри?», – акцентував він.

На його думку, поки можна сказати, що представлена команда Зеленського – це просто люди, які чогось досягли, які міцно стоять на ногах, немає яскраво виражених корупціонерів, скандальних персон, «темних конячок».

«Щодо Данилюка та його досвіду роботи за Януковича, то якщо цьому принципу слідувати, Разумкову потрібно змінити прізвище. Та й Зеленський знає багатьох олігархів, оскільки виступав на багатьох святкуваннях», – підкреслив Небоженко.

Поки це радше люди, які на певний час могли б закрити дірку з кадрами в АП. Невідомо, хто буде фахівцем із нацбезпеки, що дуже тривожно, констатував він.

«Було б добре, щоб міністром була людина, яка була на війні», – наголосив експерт.

Також незрозуміло, хто буде главою АП, а це також одна з ключових фігур. Має бути перехідна Адміністрація з 22 квітня. Третя важлива фігура, яку також не предствили, – міністр закордонних справ. Це міг би бути хтось із послів, уточнив він.

ПриватБанк і Коломойський

Щодо ПриватБанку, то слід врахувати закон «Про Національний банк України». Жоден президент не може нічого вирішувати про будь-який банк без НБУ.

«Тому коли Зеленський сказав, що все буде гаразд, він, мабуть, забув про законодавство. Президент не має права в це втручатися», – пояснив Небоженко.

На його думку, питання ПриватБанку – питання людей, які володіють великими грошима, а це Коломойський і Порошенко.

«Зеленський тут ні до чого. Все залежить від двох мільярдерів. Це старий конфлікт, якому 4 роки. Хто правий, а хто винен, покаже прокуратора. Зеленському взагалі краще було б не втручатися», – додав він.

Війна на Донбасі

Політолог зазначив, що Медведчук уже активно включився в процес. Для того, щоб його прийняли першим у нового президента, він практично домігся обмеження поставок нафтопродуктів з РФ в Україну.

Зеленський представив свою команду: що пообіцяв кандидат і його радникиВолодимир Зеленський на ток-шоу Право на владу представив свою команду. Ми зібрали їх обіцянки та основні тези.

«І не виключено, що він поставить Зеленському питання приблизно так: лише я вирішую проблему з Донбасом, полоненими та низку інших. Старий чекістський метод. Створюється проблема, а потім вона вирішується тими ж людьми, хто її створив», – пояснив він.

При цьому навряд чи Зеленський піде на якісь угоди щодо Донбасу – чи то знижки на газ 25% від РФ, чи то звільнення моряків в обмін на якийсь економічний договір з РФ. Йому просто ніхто цього не дозволить зробити, про що говорив Медведчук в інтерв’ю.

«Не випадково він сказав, що не хоче заїжджати на Банкову, 10. Він настільки слабкий, що не може взагалі зараз вирішувати таких питань. А пряме висування таких шантажних вимог, це як із Порошенком. Зовні роблять Мінські угоди, а паралельно – схеми. Тепер Медведчук одразу виставив вимоги. Але країна не дозволить нічого подібного зробити», – додав фахівець.

Загалом, на його думку, за підсумками виступу Зеленського жодної катастрофи ми не побачили.

«Нічого катастрофічного не було, але й щоб чимось вразили, то також ні», – резюмував Віктор Небоженко.

Що з обіцяного Зеленським уже провалили чи виконали інші політики – тут.

Також «Слово і Діло» писало, що обіцяє Володимир Зеленський у своїй програмі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: