Суд скасував націоналізацію ПриватБанку. Чим це може загрожувати всім українцям?

Читать на русском
Борис Кушнірукекономічний експерт

Рішення, яке ми маємо на сьогодні, хоча й відверто скандальне, але не остаточне. Ще є апеляційна та касаційна інстанції.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив економічний експерт, аналітик Борис Кушнірук.

«Коломойський дуже хоче отримати контроль над посадами голів НБУ та Мінфіну, адже саме цими інституціями робитиметься підготовка заперечень потім в апеляційній та касаційній інстанціях. Їхні позиції матимуть велике значення в тому, який результат ми отримаємо. Якщо вони підіграватимуть, то держава програє», – зазначив Кушнірук.

Однак ще є інстанції, зокрема Апеляційний суд Києва, які можуть нас захистити від позову Коломойського, додав він.

«Тут важливо розуміти, що стосується це саме нас всіх, тому що розраховуватися за це доведеться всім громадянам України через бюджет», – уточнив експерт.

Щодо самого обґрунтування суду на предмет того, що відповідачі не довели наявність підстав для націоналізації ПриватБанку, то питання в тому, що формально взагалі Коломойський особисто писав заяву про те, щоб банк націоналізували, підкреслив він.

Перші кроки на посаді президента: що обіцяють зробити кандидатиЮлія Тимошенко обіцяє одразу сім перших кроків у разі обрання президентом, а Володимир Зеленський планує внести кілька законопроектів.

«Тоді суд мав би сказати, чи мав підстави сам Коломойський просити, щоб банк був націоналізований. Достатньо чи недостатньо доказів – це завжди гра в дурня. Комусь недостатньо доказів, що чорне – це чорне. З точки зору реального фактажу, того, що банк має 243 млрд грн поганих кредитів, очевидно, що держава мала підстави вважати, що цей банк перебуває в стані прихованого банкрутства, що загрожує банківській системі», – пояснив економіст.

За його словами, є два варіанти. Або все назад, і тоді потрібно вивести облігації, однак тоді питання, чи дохід за облігаціями також повернуть. Два роки банк існує за рахунок державних облігацій. Це фактично головний дохід банку, адже якщо брати сам банк, без цих процентних доходів, то весь корпоративний портфель не обслуговується.

«Перший варіант – ми побачимо історію, коли буде ухвалене рішення, за яким ми всі будемо змушені скинутися Коломойському на 2 млрд, крім тих грошей, які він уже вивів із банку. Інший сценарій – буде спроба визнати недійсною націоналізацію. В такому разі, йому мають повернути банк. Однак, якщо вивести з цього облігації державної позики, то нікому в здоровому ґлузді краще не тримати там жодної копійки. Банк – банкрут», – наголосив він.

Проте це лише можливі варіанти розвитку подій та наслідки, зараз не варто панікувати. Крім того, якщо йдеться про наслідки, то це буде неймовірним ляпасом МВФ. Саме Фонд наполягав на націоналізації, уточнив фахівець.

«Це означатиме, що вони фактично ще й профінансували Коломойського», – додав він.

За його словами, зараз у ПриватБанку 243 млрд кредитів, що не працюють. Левова частка – кредити, які надавалися структурам, пов’язаним із Коломойським.

«Хто Україні це все поверне? Тому очевидно, що якщо це буде рішення на користь Коломойського, то заплатять усі українці. Ба більше МВФ повністю припинить співпрацю з Україною. Про наслідки згадають за курсу 100 грн/дол», – пояснив аналітик.

На його думку, якщо розглянути ситуацію з урахуванням виборів, то в разі перемоги Порошенка справа ПриватБанку може дійти до Верховного суду, який ухвалить рішення на користь України.

«У разі перемоги Зеленського схема полягає в тому, що Коломойському потрібно отримати контроль за НБУ, Мінфіном, адже це дві ключові інституції, які потім виступатимуть як відповідачі», – резюмував Борис Кушнірук.

Більше про співпрацю України та МВФ читайте за посиланням.

Також «Слово і Діло» подивилось, які перші кроки на посаді глави держави обіцяють кандидати в разі перемоги.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: