Обіцянка кандидата: чи вдасться втілити в життя ідеї команди Зе в енергетиці

Читать на русском
Дмитро Маруничспівголова Фонду енергетичних стратегій
Юрій Корольчукексперт з енергетики

За результатами першого туру найбільшу кількість голосів виборців отримали Володимир Зеленський і чинний президент Петро Порошенко. «Слово і Діло» вирішило проаналізувати програмні обіцянки кандидатів на посаду президента України. Сьогодні розглядаємо енергетичні ініціативи Володимира Зеленського. Зокрема, він обіцяє, що в разі його обрання на посаду глави держави Україна перейде на забезпечення своїх потреб за рахунок власних енергетичних ресурсів.

Директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич зазначив, що це програмне положення виписане слабко, безглуздо й беззмістовно. Такі ініціативи неможливо виконати в низці сегментів.

«Нафти немає, ядерного палива немає, щодо газу, то за кілька років у достатньому обсязі його не буде. Щодо електрики є багато питань», – підкреслив Марунич.

На його переконання, цей намір не має жодних підстав.

«Максимум, що Україна може – знизити імпорт природного газу. Та й знизити лише до якогось параметра. При тому, що це також залежить від безлічі факторів. І не всі з них надалі сприятливо позначаться на функціонуванні економіки, держави України як такої», – констатував він.

«Нафти тут немає й не буде ніколи. Щодо палива, то ми все одно будемо залежні від імпорту. Це неможливо в принципі. Щодо ядерного палива – так само. В нас немає ані заводу, ані потужностей із видобутку сировини. Це все величезні гроші, яких також немає», – пояснив експерт.

На його думку, цю програмну обіцянку неможливо втілити в життя.

Тарифи на послуги ЖКГ: що обіцяють кандидати в президентиЗнизити ціни на газ, припинити тарифний грабунок людей олігархічними кланами й запровадити мораторій на підвищення вартості комуналки обіцяють у передвиборчих програмах кандидати в президенти.

Член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук зазначив, що проблеми енергетики для Зеленського не першочергові. І зараз складно оцінити його бачення енергетики, які в нього плани, що будуть робити.

«Навіть це програмне положення має на увазі енергонезалежність. А в це поняття можна включити взагалі все: і видобуток газу, і вугілля. Це все робили й до нього. Що він тоді пропонує, щоб можна було сказати, що те, що пропонував Порошенко, погано, а те, що пропонує Зеленський, краще?», – уточнив Корольчук.

На його думку, Зеленський не та людина, яка зможе дати нам відповідь на запитання, куди рухається Україна в секторі енергетики. Можливо, він залучатиме когось чи не відмовиться від когось, хто зараз задіяний у цьому секторі. Важливо буде дивитися на тих, хто йому рекомендуватиме.

«На сьогодні можна сказати, що в нас збільшений видобуток лише вугілля. За фактом, як би це не звучало й не сприймалося, єдина енергетична компанія, яка реально збільшила видобуток ресурсу, – ДТЕК. Видобуток газу ми не збільшили – ані приватні, ані держкомпанії. Ядерне паливо взагалі ніхто не розглядає. Більше, ніж нам дають, дати не можуть, а частина з нього йде в резерв», – пояснив він.

Експерт звернув увагу, що чомусь у програмі при цьому нічого не зазначено з приводу проблеми енергоефективності.

«А це взагалі величезні гроші. На реальне енергозбереження грошей немає. Теплі кредити – не той обсяг, щоб змінити ситуацію зі споживанням газу, тепла. Цікаво просто зрозуміти, чи десь усередині команди Зеленського розуміють цю проблематику», – акцентував він.

«Що тоді зроблять люди, якщо навіть в програмі не написані такі банальні речі? Грубо кажучи, не зроблено ось це, а ми пропонуємо ось так», – підкреслив фахівець.

За його словами, не варто вважати, що Зеленський буде маріонеткою Коломойського, тому цікаво буде, як він зможе дистанціюватися від інтересів олігарха, балансувати.

«Реформи, які розпочалися, триватимуть. Не варто вважати, що все зійде нанівець, але говорити зараз, що в Зеленського є суперпропозиції, не можна. У Зеленського в енергетичній частині немає ідей, про які можна сказати, що вони будуть порятунком, а Україна після них стане енергонезалежною», – резюмував Юрій Корольчук.

Яке бачення кандидатів щодо тарифів на комунальні послуги – за посиланням.

Які обіцянки зафіксовані в програмі кандидата Петра Порошенка та чи реально їх виконати – за посиланням.

Також «Слово і Діло» писало, що обіцяє кандидат у президенти України Володимир Зеленський.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: