Вибори до парламенту: соціологи представили оновлений рейтинг

Читать на русском
Якби вибори до Верховної Ради проходили у середині квітня, до українського парламенту пройшли б шість політичних сил.

Якби вибори до Верховної Ради проходили у середині квітня, до українського парламенту пройшли б шість політичних сил: «Слуга народу», «Опозиційна платформа - «За життя», «Блок Петра Порошенка», ВО «Батьківщина», «Громадянська позиція», «Сила і Честь».

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) 9-14 квітня поточного року.

Так, за партію «Слуга народу» готові проголосувати 12% всіх респондентів і 26% серед тих, хто збирається голосувати і визначився, за «Опозиційну платформу - «За життя» - відповідно, 7.5% і 16%, «Блок Петра Порошенка» отримав би відповідно, 7% та 14%, ВО «Батьківщина» - відповідно, 6% і 12%, «Громадянська позиція» -2% і 5%, «Сила і честь» - 2% і 5%.

Парламентські вибори-2019: які шанси в Гройсмана залишитися прем'єромПрем'єр-міністр Володимир Гройсман братиме участь у парламентських виборах, які відбудуться восени 2019 року.

Ще 2 партії мають лише трохи менше прохідного бар'єру: Радикальна партія Олега Ляшка (2% і 4.8%) та ВО «Свобода» (2% і 4.6%).

Підтримка інших партій э нижчою. При цьому 43% респондентів не визначилися, за яку партію вони б зараз голосували.

Методом особистого інтерв'ю було опитано 2004 респонденти, які проживають у 129 населених пунктах усіх регіонів України (крім АР Крим) по 3-ступеневій стохастичній вибірці із квотним відбором на останньому ступені, репрезентативною для населення України віком від 18 років. У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося тільки на території, яка контролюється українською владою.

Статистична похибка вибірки (з ймовірністю 0,95 і за дизайн-ефекту 1,5) не перевищує: 3,3% для показників близьких до 50%, 2,8% - для показників близьких до 25%, 2,0% - для показників близьких до 10%, 1,4% - для показників близьких до 5%.

Раніше повідомлялося, якби парламентські вибори в Україні выдбулися в середині березня 2019 року, то найбільші шанси подолати п'ятивідсотковий бар'єр мали б до дев'яти партій. Найвищий рейтинг тоді мали партії «Слуга народу» (за неї готові проголосувати 22,4% тих, хто піде на вибори і визначився з партією), «Батьківщина» (19,1%), «Блок Петра Порошенка «Солідарність» (15,8%), «Опозиційна платформа - «За життя» (10,2%), «Громадянська позиція» (7,9%), Радикальна партія (6,1%).

Також нагадаємо, у кандидата в президенти Володимира Зеленського поки більше шансів перемогти у другому турі виборів, ніж у чинного глави держави Петра Порошенка. За даними опитування КМІС, за Зеленського планують проголосувати 48,4% респондентів. За Порошенка має намір віддати голоси 17,0% опитаних.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: