Навіщо Макрон зустрічається із Зеленським і чому раніше, ніж із Порошенком?

Читать на русском
Володимир Цибулькополітолог
Віктор Небоженкополітолог

Для світових політиків Зеленський незрозумілий. Вони не розуміють, хто це такий, які в нього основні цілі, засоби досягнення цих цілей.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Володимир Цибулько.

«Світові лідери не розуміють, хто такий Зеленський, що він пропонує, які його ідеї та інструменти досягнення цілей. Тому й виникла ідея діалогу. Зараз світовим лідерам потрібно прояснити, яку мету переслідує Зеленський. Визначити мету його походу за владою складно», – зазначив Цибулько.

Крім того, Франція та Німеччина в Нормандському форматі несуть певну відповідальність за долю України, додав він.

«Якраз результати цих виборів можуть змусити переглянути логіку поведінки і Німеччину, і Францію. Якщо в разі перемоги Зеленського в Україні справді почнуться такі відкатні процеси й реалізовуватиметься прямий діалог із Росією, це, по суті, підриватиме відповідальність за подальшу підтримку України з боку ФРН та Франції», – уточнив експерт.

На його думку, те, що перша зустріч призначена із Зеленським, означає лише те, що Порошенко для Заходу сприймається як зрозумілий, відповідальний за свої дії та договороздатний.

_«Натомість щодо Зеленського Макрону важливо зрозуміти, хто це та що за ним стоїть, щоб говорити з Порошенком про певні інституційні перестрахування, щоб виробляти якусь поствиборчу політику, підкреслив він.

Які країни очолили лідери без політичного досвідуЩо поєднує президентів Сирії Башара Асада та США Дональда Трампа, а також неодноразового прем’єра Італії Сільвіо Берлусконі? Всі вони не мали політичного досвіду до того, як прийшли до влади.

«Соціологія не прояснює ситуацію. Тим більше, що саме рішення для багатьох українців та політичної системи переноситься із загальнонаціонального поля в кожну громаду. Всі мають визначитись, який кандидат їм потрібен, чи потрібна та децентралізація, яку створив Порошенко. Тоді доведеться голосувати за Порошенка. Якщо ця децентралізація якусь громаду не влаштовує, вона, скоріш за все, пробуватиме шукати альтернативу», – пояснив політолог.

Цибулько не виключив ризиків для зовнішнього курсу України й зазначив, що згідно з конституцією, міжнародна політика є зоною відповідальності президента.

За словами політолога Віктор Небоженка, те, що Макрон зустрічатиметься спочатку із Зеленським, із дипломатичної точки зору виглядає грубістю.

«Це на межі дипломатичної безтактності», – додав він.

Щодо самої зустрічі, то очевидно, що Зеленський не володіє якимось геополітичним світоглядом чи потенціало, не може зараз нічого вирішувати, не підготовлений як фахівець, уточнив він.

«Однак те, що Макрон зустрічається з ним, говорить про те, що Франція та Німеччина, адже в них зараз єдина позиція щодо всього, готові підтримати Зеленського й не робити ставку на Порошенка. В такому разі Путіну він також не потрібен. Потрібно дивитися не на Париж, а на те, що за спиною, – на Москву», – пояснив експерт.

На його переконання, зустріч Зеленського з Макроном – це символічний акт, символічне рукостискання та дипломатична ввічливість. Предметної дискусії чекати не варто. Проте це говорить про те, що вони не роблять ставку лише на перемогу Порошенка.

Захід більшою мірою чекає призначення міністра закордонних справ, підкреслив політолог.

«Тоді буде зрозуміло, яка буде в нас політика. За президента Порошенка міністр закордонних справ у нас був слабкий, на його тлі Порошенко виглядав чудовим дипломатом. В підсумку ми завалили західну дипломатію повністю. Все через те, що президент хотів виглядати єдиним дипломатом. Якщо Зеленський не буде таким, а призначить сильного дипломата, тоді ми будемо бачити, в якому напрямку піде політика», – резюмував Віктор Небоженко.

Прес-служба президента Франції Еммануеля Макрона поширила офіційні оголошення про заплановані зустрічі. Так, переговори Макрона із Зеленським заплановані на 15:00, із Порошенком – на 18:00

Які обіцянки зафіксовані в програмі кандидата Петра Порошенка та чи реально їх виконати – за посиланням.

Раніше «Слово і Діло» писало, що обіцяє Володимир Зеленський у своїй програмі.

Також читайте, які країни очолили лідери без політичного досвіду.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: