Слабкі та сильні сторони кандидатів у президенти: хто кого

Читать на русском
Тарас Березовецьполіттехнолог

Обидва кандидати, що вийшли до другого туру виборів президента України, мають свої сильні та слабкі сторони. Володимир Зеленський у першу чергу сильний через те, що він сприймається як новий лідер, не пов’язаний зі старими елітами.

Таку думку в своєму блозі висловив політолог Тарас Березовець, передає «Слово і Діло».

«Зеленський формально немає політичного досвіду взагалі, й це сприймається як позитивна риса для більшості людей. Оскільки є тренд проти істеблішменту. Це пояснює те, чому США свого часу обрали Дональда Трампа», – зазначив Березовець.

Його позитивна сторона – наявність бізнес-досвіду. До того ж Зеленський добре сприймається як комік, як людина, що викликає позитивні емоції, додав він.

Розбираємо програму Зеленського: яким обіцянкам не судилося здійснитисяЧому обіцяна Зеленським НАТОвська зарплата – це фейк, чи можливо запустити в Україні ринок землі та впровадити народовладдя, ми обговорили з експертами.

«Негативні сторони – обґрунтовані підозри в зв’язках з олігархами, й навіть не з одним, а з двома. Відсутність будь-якого політичного досвіду, що може призвести до хаосу в системі державного управління. Відсутність чіткого бачення, що робити далі після виборів, повна відсутність команди», – констатував політолог.

До того ж здається, що Зеленський не збирає команду, а намагається похапцем залучити когось до штабу, щоб видати це за свою команду, уточнив він.

«Небезпека полягає в тому, що буде реалізований російський сценарій в Україні, федералізація, голосування для жителів «ДНР» та «ЛНР» на українських виборах, зняття санкцій із Росії та відмова від євроатлантичного курсу, оскільки в нього дуже сильні проросійські настрої в штабі через членів команди, які уособлюють такі погляди, – Дмитра Разумкова, Сергія Лещенка», – пояснив експерт.

За його словами, великою мірою виникають побоювання того, що це буде слабкий президент і прийде кінець парламентсько-президентській республіці, тобто Україна повністю перетвориться на парламентську.

Щодо Петра Порошенка, то він має великий досвід протистояння Путіну. Це людина, яка підготовлена для посади верховного головнокомандувача. Порошенко знає, що варто робити в разі широкомасштабного військового наступу, акцентував Березовець.

«Є довіра з боку західних партнерів, де налагоджені зв’язки, та довіра з боку Збройних сил України, тобто в чинного президента є прямий контакт із ними», – підкреслив він.

Ще одна сильна сторона – наявність великої фракції в парламенті, завдяки якій він може проводити потрібні рішення, та чітка програма з курсом на НАТО, ЄС, що підкріплюється практичними кроками, наголосив фахівець.

«Також Порошенку за останні 7 років вдалося досягти найвищого показника зростання ВВП і найнижчого показника інфляції», – додав він.

Якщо розглядати слабкі сторони Порошенка, то його постать асоціюється зі старими елітами, уточнив політолог.

«Фактично, він перебуває в обоймі з часів Леоніда Кучми й сприймається здебільшого як старий політик. Крім того, наявність проблемних людей у команді знижує його рейтинг», – підкреслив він.

Експерт нагадав, що Порошенко не виконав своїх обіцянок. У першу чергу це стосується припинення війни за місяць.

«Слабкість полягає ще й у тому, що Порошенко не готовий іти на поступки Путіну, й частина виборців сприймають його як президента війни, тобто того президента, за якого ще довго триватиме конфлікт із Російською Федерацією», – пояснив він.

За його словами, в багатьох людей є серйозні підстави говорити, що Володимир Зеленський не випадково уникає аналізів, адже коли кандидат цілеспрямовано не хоче здавати аналізи, які могли б зняти будь-які підозри у вживанні наркотичних речовин, це суттєво посилює відчуття, що людині є що приховувати.

Розбираємо програму Порошенка: яким обіцянкам не судилося здійснитисяЕксперти з різних галузей проаналізували наміри Порошенка на другий термін президентства з передвиборчої програми. Зокрема, пояснили, які обіцянки є надто далекоглядними, а які – цілком реально виконати в найближчі 5 років.

Щодо дебатів, то команда Зеленського припустилася великої помилки. Будучи в захваті від результатів першого туру, вони вирішили, що час добивати Порошенка ногами, й хотіли зіграти зверхньо щодо нього. Не виключено, що був розрахунок на те, що Порошенко не погодиться на варіант дебатів на стадіоні. Своєю чергою Порошенко не побоявся вийти із зони комфорту й пішов на незвичну для себе територію. І на цій території він почав вигравати.

«Безсумнівно, штаб Зеленського цими ідеями дуже підставив свого кандидата, вони самі запропонували взяти медичні проби, від яких Володимир Зеленський наразі відмовляється. Вони наробили купу помилок через зверхність, самовпевненість та зухвалість. І тепер другий тиждень не можуть прийти до тями», – резюмував Тарас Березовець.

Які обіцянки зафіксовані в програмі кандидата Петра Порошенка та чи реально їх виконати – за посиланням.

Більше про обіцянки президента за 5 років – тут.

Також «Слово і Діло» писало, що обіцяє кандидат у президенти України Володимир Зеленський.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: