Донбас та звільнення заручників: чи потрібен у переговорному процесі Медведчук

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Медведчука потрібно виключити не лише з ТКГ, а й з українського політичного життя взагалі.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Олег Саакян.

«Має стояти питання не лише про те, щоб виключити Медведчука з переговорного процесу та політичного життя в Україні, а взагалі про його відповідальність за багато речей, які відбувались. Особа перебуває під дією американських санкцій, але якимось дивним чином українських санкцій щодо нього немає, а навпаки, він ще є представником гуманітарної групи в Мінську», – зазначив Саакян.

Коли йдться про виключення Медведчука з Мінського процесу, це суто напівкроки, додав він.

На його думку, команда Порошенка намагається в такий спосіб перефокусувати увагу з присутності Медведчука й нарощування ним впливовсті за останні роки суто на питання «Мінська».

«З одного боку, доволі різка заява. Вона може дати піар-результат. З іншого боку, заява неоднозначна. Коли президент говорить, що він дає доручення СБУ вивчити ефективність, то виникає думка, що йому це невідомо, а значить, невідома значна частина переговорного процесу. При цьому те, що саме на ньому тримається переговорний процес, дипломатичні перемовини видають як одну з головних його чеснот», – підкреслив експерт.

Розбираємо програму Порошенка: яким обіцянкам не судилося здійснитисяЕксперти з різних галузей проаналізували наміри Порошенка на другий термін президентства з передвиборчої програми. Зокрема, пояснили, які обіцянки є надто далекоглядними, а які – цілком реально виконати в найближчі 5 років.

Щодо Зеленського, то це радше було промацуванням інформаційного простору. Це більше схоже на думки команди Зеленського, а не на продукт якихось домовленостей. Поки варто оцінювати обидві заяви кандидатів щодо Медведчука як створення інформаційного приводу, уточнив він.

«Насправді ж, буде це Медведчук чи хтось інший, не так важливо. Якщо є воля на обмін чи звільнення полоненого, то знайдеться той, хто може бути посередником. Якщо такої волі немає, ніхто нічого не вирішить. Медведчук – це лише функція, до того ж доволі токсична, й не факт, що ця функція працює в інтересах України», – пояснив політолог.

Якщо так потрібно, то нехай РФ призначає Медведчука зі свого боку перемовником, і тоді Україна буде змушена спілкуватися з ним як із представником РФ, наголосив він.

«Принаймні від України мають бути представники, які точно відстоюють наші інтереси і в яких ми впевнені. Медведчук – не та людина, яка має достатній рівень легітимності в очах українського суспільства, щоб займатися цим процесом», – резюмував Олег Саакян.

Нагадаємо, ЗМІ поширили інформацію про те, що серед перших 10 кроків, які Зеленський може зробити на посаді президента, зазначений намір вивести Медведчука з переговорного процесу.

Пізніше Петро Порошенко в радіоінтерв’ю повідомив, що доручив СБУ перевірити ефективність роботи Медведчука в питанні звільнення заручників.

Які обіцянки зафіксовані в програмі кандидата Петра Порошенка та чи реально їх виконати – за посиланням.

Також «Слово і Діло» писало, що обіцяє кандидат у президенти України Володимир Зеленський.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: