10 днів до другого туру: з чим кандидати підходять до фінішу

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Позиції Зеленського все-таки залишаються набагато сильнішими. Кампанія Порошенка не сприяє скороченню розриву після першого туру.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Ігор Петренко.

«Президент здійснив спробу змінити свою риторику, можливо, з розрахунком отримати підтримку електорату з інших ніш, але потім знову повернувся до протиставлення себе й колективного Путіна, грубо кажучи. Це добре для цементування свого електорату. Однак це не допомагає розширити електоральну базу до другого туру», – зазначив Петренко.

За його словами, розрив між кандидатами так і залишиться великим, його вже складно буде подолати. Особливо з урахуванням того, що кампанія Порошенка до сьогодні не сприяє скороченню розриву.

Після першого туру команда Зеленського спробувала перехопити ініціативу з дебатами, оскільки це був один із козирів команди Порошенка, яким намагалися збити Зеленського, додав він.

«Зеленський трохи програв з аналізами, але кардинально це не вплине на голосування. Річ у тім, що вже відчувається певна втома від цієї історії. Якщо спочатку ідея викликала інтерес, то зараз вона вже заїжджена. А проблема штабу Порошенка в тому, що вони чіпляються за одну ідею й намагаються вичавити з неї максимум, коли вже нічого не виходить. Так було з томос-туром, так само й з аналізами», – пояснив політолог.

Розбираємо програму Зеленського: яким обіцянкам не судилося здійснитисяЧому обіцяна Зеленським НАТОвська зарплата – це фейк, чи можливо запустити в Україні ринок землі та впровадити народовладдя, ми обговорили з експертами.

Сумнівно, що Порошенко сильно виграє від цієї історії з аналізами та дебатами. Також це не вплине особливо на електорат Зеленського й на тих, хто голосував за інших кандидатів, оскільки це більшою мірою протестне голосування, акцентував він.

Більшість виборців голосують проти, а не за. З урахуванням дуже високого антирейтингу Порошенка змінити перебіг голосування буде проблематично. Крім того, заїжджена тема «Зеленський – маріонетка Коломойського, маріонетка олігархів» діє лише на частину електорату, уточнив Петренко.

«У Порошенка намагаються розкручувати тему, що якщо буде Зеленський, то ПриватБанк повернеться Коломойському, але це впливає на малу частину. Так само, як і риторика на кшталт «Зеленський – агент Кремля». Ті, на кого це могло вплинути, голосували ще в першому турі за інших. Далі потрібно було щось інше, щоб сильно змінити розклади», – підкреслив він.

Експерт припустив, що єдине, що ще може трохи змінити ситуацію, – дебати, якщо вони таки відбудуться. Однак потрібно врахувати, яким буде формат, тому що Зеленський намагається гнути свою лінію, створити максимально комфортні умови для себе.

«Спочатку дебати були картою, якою могли збити Зеленського. Якби це було в стандартних умовах, у студії Суспільного, в такому форматі, який прописаний ЦВК, то, звичайно, це могло б вплинути. Але той формат, який пропонує Зеленський, – це шоу, і в ньому він може непогано виглядати», – наголосив він.

За його словами, за таких позицій, що складаються на фінішній прямій, малоймовірно, що дебати стануть вирішальними для голосування в другому турі. Не варто розраховувати й на те, що сильно зміниться явка виборців.

«Напевно, явка буде навіть меншою, але не критично. Частина електорату, яка голосувала за інших кандидатів, усе-таки зараз трохи демобілізована, не бачить вибору. Ймовірно, якась частина не прийде. Ті, хто прийде, голосуватимуть за принципом проти, а не за», – резюмував Ігор Петренко.

Відзначимо, за даними опитування групи «Рейтинг», за Володимира Зеленського планує голосувати 51% українців. За Петра Порошенка має намір віддати голоси 21% респондентів.

Які обіцянки зафіксовані в програмі кандидата Петра Порошенка та чи реально їх виконати – за посиланням.

Також «Слово і Діло» писало, що обіцяє Володимир Зеленський у своїй програмі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: