Обіцянка кандидата: суд присяжних в Україні – бути чи не бути

Читать на русском
Олександр Банчукексперт Центра політико-правових реформ

За результатами першого туру найбільшу кількість голосів виборців отримали Володимир Зеленський і чинний президент Петро Порошенко. «Слово і Діло» вирішило проаналізувати програмні обіцянки кандидатів на посаду президента України. Сьогодні розглядаємо ініціативи Володимира Зеленського щодо судової системи. Зокрема, кандидат обіцяє, що кримінальні злочини в Україні розглядатиме суд присяжних.

Експерт Центру політико-правових реформ Олександр Банчук зазначив, що Конституція передбачає, що в Україні має бути суд присяжних, але КПК спотворив це положення.

«Згідно з КПК, це не реальний суд присяжних, а колишній суд народних засідателів. Це означає, що не присяжні самостійно вирішують питання винуватості чи невинуватості обвинуваченої особи, а три представники народу з двома професійними суддями просто вирішують певне питання», – підкреслив Банчук.

За його словами, можна сказати, що положення Конституції не реалізоване. В Україні для початку було б добре запровадити суд присяжних хоча б за певною категорією справ, це був би хороший крок для суспільства, суддів, судової системи.

Державне управління і влада: що обіцяють Порошенко та ЗеленськийПетро Порошенко дав два обіцянки з держуправління, а Володимир Зеленський обіцяє цілий ряд законопроектів і реформ.

Досвід показує, що навіть у не дуже демократичному Казахстані працює своя форма суду присяжних, і там доволі високий рівень виправдальних вироків, додав він.

«Однак у нас поки немає такого бажання, немає політичної волі. Є спротив політиків, спротив з боку правоохоронних органів для появи суду присяжних в Україні», _, – уточнив експерт.

Звичайно, крім цього, є ще об’єктивні речі, наприклад, як переконати людей не ухилятися від участі в суді присяжних, акцентував він.

«Недостатньо просто сказати, що відтепер у нас буде суд присяжних. Без людей суду присяжних не бути. Суспільству потрібно також поставити умови. Зараз ситуація така, що рівень недовіри суспільства до судової влади захмарний. Можна поставити питання інакше: візьміть все в свої руки в межах, виписаних законом. Адже це не має перетворитися на суд Лінча, сміттєву люстрацію», – пояснив Банчук.

На його думку, має бути певний процес відбору кандидатів до такого суду.

«На підставі реєстру виборців особи, старші за 30 років, які не мають судимості, здорові, не є держслужбовцями, прокурорами, мали б отримувати відповідну повістку, коли окрема справа підпадає під розгляд судом присяжних. Далі за цими повістками особи мають прибувати до відповідних судів і брати участь у подальшому відборі до колегії суду присяжних», – наголосив він.

Також це не означає, що в усіх кримінальних провадженнях суд присяжних може брати участь, додав фахівець.

«Мають бути категорії, наприклад, за найбільш складними злочинами. Зараз, згідно з КПК, це лише справи, де йдеться про довічне позбавлення волі. При цьому особа має надати згоду на це. Тому за рік у нас не більш ніж 50 справ у всій країні за участю представників народу. Якщо збільшувати кількість, наприклад, коли йдеться про позбавлення волі на 10 років, то перелік справ буде більшим», – уточнив він.

За його словами, створення суду присяжних – це крок до прозорості судової влади. Ще з радянських часів більшість людей не довіряють суду, бояться. Такий суд – це вже надання прав громадянам, щоб вони фактично виконували судові повноваження в законних межах.

«Конституція ще від 1996 року передбачає, що в Україні має бути суд присяжних. Команда Зеленського тут не вигадала нічого нового. Положення Конституції дійсно слід реалізувати. За умови, що буде політична воля, не буде спротиву, буде фінансування, готовність людей брати на себе ці повноваження. Якщо буде налагоджений механізм залучення присяжних, оплати їх участі, суд присяжних можна створити. І, напевно, навіть менш ніж за 5 років», – резюмував Олександр Банчук.

Яким обіцянкам із програми Зеленського не судилося здійснитися – за посиланням.

Пропонуємо пройти наш тест з обіцянками Порошенка та Зеленського з їхніх передвиборчих програм.

Детальніше про програмні обіцянки кандидатів Зеленського та Порошенка щодо економіки та соцполітики – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: