Обіцянка кандидата: які нові воєнні загрози та як Україні оборонятися

Читать на русском
Сергій Грабськийвійськовий експерт

За результатами першого туру найбільшу кількість голосів виборців отримали Володимир Зеленський і чинний президент Петро Порошенко. «Слово і Діло» вирішило проаналізувати програмні обіцянки кандидатів на посаду президента України. Сьогодні розглядаємо обіцянку Петра Порошенка про створення системи протиракетної та протиповітряної оборони.

Голова ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський підкреслив, що для України вкрай важливо розвивати саме способи захисту нашого простору.

За його словами, по-перше, потрібно розуміти й виходити з того, що на сьогодні ми досягли такого рівня розвитку ЗСУ, за якого проведення наступальної операції країною агресором лише в сухопутному варіанті, тобто без залучення авіації, буде приречене на поразку.

«Рівень нашої боєготовності, мотивованості наших військ уже достатній для того, щоб чинити опір, який призведе до того, що просто зведе нанівець усі спроби агресора прорватися далы на територію України», – зазначив Грабський.

Припинення війни та розвиток армії: що Порошенко та Зеленський обіцяють як кандидати в президентиЯк кандидати в президенти України, що вийшли до другого туру, збираються вирішувати питання нацбезпеки, повернення Криму та Донбасу, а також розвивати армію, ми подивилися в їхніх програмах.

Але тут важливо винести уроки із сирійської та чеченської кампаній. Агресор залучатиме серйозні військові угруповання, уточнив він.

«Загроза від цих угруповань у першу чергу не військам, а мирному населенню України, інфраструктурі нашої країни, безневинним людям», – констатував експерт.

«Бомба, яка застосовується, не є високоточним боєприпасом і вражає об'єкт на досить великій площі. Найбільш «привабливими» цілями будуть саме великі інфраструктурні об'єкти. Це вузли комунікації, електростанції, атомні станції», – пояснив він.

Військово-повітряні сили противника можуть використовуватись як метод терору проти мирного населення України. Тому Україна на етапі, коли необхідно особливу увагу приділяти розгортанню протиракетної та протиповітряної оборони. З 2015 року керівництво країни реалізує цю програму й на це виділяються гроші, підкреслив фахівець.

«Є конкретні об'єкти, атомні електростанції, мости, які потрібно захистити», – додав він.

За його словами, це важливо з точки зору того, що навіть демонстрація противнику готовності до протидії протиракетною ударом може охолодити його запал із точки зору гіпотетичного проведення такої операції.

«Ніхто не говорить про те, що ця зброя буде задіяна. Але тримати її в готовності варто заради підвищення больового порога агресора, який навряд чи зважиться проводити такі операції за таких умов», – резюмував Сергій Грабський.

Що Порошенко та Зеленський обіцяють як кандидати в президенти для припинення війни та розвитку армії – за посиланням.

Нагадаємо, «Слово і Діло» розібрало програму Зеленськогой розпитало експертів, яким обіцянкам не судилося здійснитися.

Також ми подивилися, що обіцяють Зеленський і Порошенко у сфері економіки та соціальної політики.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: