Розкрадання землі: стало відомо, хто поручився за організатора схеми

Читать на русском
Столичний райсуд відпустив підозрюваного у земельній справі полковника спецслужби на поруки його колег з контррозвідки.

Суд відпустив підозрюваного в організації заволодіння 13,25 га землі під Києвом у Гатному, полковника Служби безпеки України Віталія Оборського на поруки двох працівників Департаменту контррозвідки СБУ.

Про це йдеться у повному рішенні слідчої судді Солом'янського районного суду міста Києва Вікторії Жовноватюк від 22 березня, повідомляє «Слово і Діло».

За версією слідства, Оборський разом із колишнім президентом Національної академії аграрних наук України Василем Петриченком склали план із заволодіння землею в Гатному, що під Києвом. Також вони залучили до нього визначених осіб. Згідно з планом, ці землі мали вилучити у державного підприємства «Дослідне господарство «Чабани», яке підпорядковане НААН, на підставі листа від СБУ.

Вказаний лист надійшов до НААН за підписом тодішнього голови СБУ Олександра Якименка, в якому він просив виділити цю землю для працівників спецслужби. Однак, як вказала Андронова, лист не мав реквізитів та інших необхідних формальностей. Але, попри це, екс-президент НААН попросив своїх підлеглих вивчити це питання. Втім, зрозумівши, що цей лист не має офіційного статусу, до академії був скерований новий лист з реквізитами за підписом заступника голови СБУ Петра Шатковського. Його також отримав Петриченко і надав завдання вивчити його, надати висновки і погодити його, щоб розглянути на засіданні президії НААН. Так, після рішення президії НААН про припинення право користування землею площею понад 15 га, її розділили на 144 земельні ділянки. 138 з них стали власники попередньо визначені особи: працівники академії і пов'язані з ними особи; понад 50 ділянок відійшли співробітникам СБУ та пов'язаним особам, а також іншим громадянам України. Так, в ході реалізації плану вдалося заволодіти лише 138 ділянками, а на ще 6 був скоєний замах.

Під час засідання двоє співробітників СБУ, а саме начальник Департаменту контррозвідки СБУ і начальник управління цього департаменту подали заяви про взяття Оборського на поруки. За даними журналіста «Слово і Діло», йдеться про Олексія Петрова і Андрія Базалевича відповідно. Суддя Жовноватюк прохання захисту задовольнила і відпустила підозрюваного на поруки. Також вона поклала на нього наступні обов'язки: прибувати за кожною вимогою; не відлучатися із населеного пункту, в якому він проживає чи перебуває без дозволу; повідомляти про зміну місць проживання та роботи; утримуватися від спілкування зі свідками та підозрюваними, а також здати на зберігання закордонні паспорти.

Нагадаємо, суд визначив заставу екс-президенту НААН Петриченку. Раніше суд також визначив заставу директору Інституту землеробства.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: