Дебати на «Олімпійському»: який задум Зеленського та чи відбудуться вони взагалі

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

Судячи з відповіді Порошенка, він зараз погодиться майже на все. Йому дуже важливо вийти на дебати. Він спробує дотиснути Зеленського, щоб дебати відбулися. Саме Порошенко зацікавлений у них найбільше.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Центру політичних досліджень «Пента», політолог Володимир Фесенко.

За його словами, норма, яка є в законі, фактично не стосується учасників. Йдеться про те, що лише Суспільне має показувати дебати.

Порошенко чи Зеленський: передвиборчі обіцянки в тестіВ нашому тесті зібрані обіцянки з програм кандидатів у президенти України, які вийшли до другого туру виборів-2019.

«Тобто обов’язково, якщо дебати відбудуться, Суспільне має їх показувати. Можливо, ще хтось захоче, але це вже право інших. Не йдеться про те, що лише на Суспільному телебаченні, в цьому різниця», – зазначив Фесенко.

Щодо «Олімпійського», то Порошенко погодився на проведення дебатів на стадіоні. Однак відкритим залишається питання, хто буде присутній на стадіоні, додав він.

«Порошенко хоче телевізійних дебатів. У Зеленського прагнуть, щоб була аудиторія, яка б реагувала на те, що відбувається, емоційно, яка фактично також була б учасником дебатів», – уточнив експерт.

На його думку, саме в цьому полягає головний задум політтехнологів Зеленського. Відповідно, можна припустити, що будуть серйозні протиріччя, як саме формуватиметься аудиторія, яким чином.

«Президентська команда не зацікавлена в тому, щоб аудиторія формувалася стихійно. Щонайменше наполягатимуть на своїх квотах чи буде якийсь інший спосіб формування. Мають бути присутні прихильники Порошенка. Тому не виключені сутички між прихильниками кандидатів», – пояснив він.

Зараз, імовірно, розпочнеться процес узгодження умов. Порошенко погодився на стадіон – добре, але зараз узгоджуватимуть аудиторію, й одна зі сторін може на щось не погодитися, припустив політолог.

«Тут не буде «хтось відмовився», а буде просто «не дійшли згоди». Такий варіант можливий. Одна сторона наполягатиме на своїх умовах, інша – може на них не погодитися. Тому говорити, що хтось відмовився, не варто. Але може виникнути ситуація, що сторони не дійшли згоди з приводу формули проведення дебатів», – підкреслив він.

За його словами, в Зеленського можуть наполягати, наприклад, на продажі квитків, стихійному розповсюдженні, а президентська сторона в цьому не зацікавлена. Навпаки, вони спробують зробити так, щоб більша частина аудиторії складалась із їхніх прихильників.

Свого часу було таке, що в першому турі всі фаворити відмовилися від дебатів, нагадав фахівець.

«Фавориту – тому, хто випереджає свого конкурента, невигідно йти на дебати з менш рейтинговим кандидатом. Наразі це стосується Зеленського», – наголосив він.

Які країни очолили лідери без політичного досвідуЩо поєднує президентів Сирії Башара Асада та США Дональда Трампа, а також неодноразового прем’єра Італії Сільвіо Берлусконі? Всі вони не мали політичного досвіду до того, як прийшли до влади.

«Зараз і взагалі дебати вигідні менш рейтинговому кандидату. Так уже склалося, й не в тому річ, хто кращий оратор, хоча й це важливо. Просто досвід показує, що якщо рейтинги приблизно однакові, як було в 2004 році в Ющенка та Януковича, це найкращий варіант. Обидві сторони більш-менш зацікавлені й можуть використати дебати на свою користь. Коли є велика різниця в рейтингах, то саме для того, хто має менші рейтинги, дебати вигідніші», – резюмував Володимир Фесенко.

Що думають у соцмережах щодо такого формату дебатів між кандидатами – в нашому огляді.

Які країни очолили лідери без політичного досвіду – за посиланням.

Раніше ми розбиралися, що обіцяють Зеленський і Порошенко в своїх передвиборчих програмах.

Нагадаємо, за передвиборчими обіцянками Володимира Зеленського та Петра Порошенка можна пройти тест.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: