Катастрофа МН17: ЄСПЛ повідомив РФ про отримання 380 позовів

Читать на русском
Євросуд з прав людини повідомив Росію про подачу позовів від 380 осіб у справі про катастрофу Боїнга на Донбасі.

Європейський суд з прав людини передав Росії інформацію про те, що в суд звернулися 380 родичів загиблих у катастрофі малазійського Боїнга на сході України.

Як пише «Слово і Діло», про це йдеться в поширеному в четвер, 4 квітня, судовому комюніке.

Катастрофа МН17: скільки триватиме розгляд справи в ЄСПЛЄвропейський суд з прав людини поінформував, що отримав позов від родичів загиблих у катастрофі рейсу МН17, тепер вони чекають на рішення щодо дати початку розгляду.

«ЄСПЛ 3 квітня ухвалив рішення передати уряду Росії два позови - «Айлей проти Росії» (позовну заяву №25714/16) і «Енглін проти Росії» (позовну заяву №56328/18)», - наголошується в документі.

У комюніке також йдеться про те, що всі позивачі - родичі загиблих внаслідок авіакатастрофи і є громадянами різних країн. Зокрема, йдеться про такі держави, як Малайзія, Австралія, Бельгія, Канада, Німеччина, Велика Британія і США.

Також відомо, що в обох позовах міститься звинувачення на адресу російської влади в тому, що РФ порушила ще одну статтю Європейської конвенції про захист прав людини (Право на життя), оскільки «несе відповідальність за крах літака і загибель людей, які знаходилися на борту».

Крім того, позивачі вважають, що «російська влада не змогла провести належного розслідування за фактом трагедії».

Нагадаємо, Боїнг-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий в небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. На його борту знаходилися 298 чоловік. Всі вони загинули.

13 жовтня 2015 року комісія Ради безпеки Нідерландів, що займалася розслідуванням причин катастрофи лайнера, опублікувала доповідь, в якій говорилося, що літак був збитий ракетою класу «земля-повітря», випущеної з ЗРК Бук.

Минулого року Нідерланди та Австралія заявили про визнання результатів розслідування у цій справі Спільної слідчої групи (ССД): у травні 2018 року ССД розповсюдила доповідь, в якій стверджується, що ракета, випущена по літаку Малайзійських авіаліній, могла бути доставлена ​​з російської військової частини, розквартированої під Курськом.

Своєю чергою, в Росії всі ці звинувачення відкидають і заперечують свою причетність до авіакатастрофи.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: