Економіка виборів: чому все має бути добре

Читать на русском
Олег Устенкоексперт у сфері економіки

Люди завжди схильні вірити в те, що майбутнє буде кращим, ніж сьогодення. Віра в краще пов’язана зі знаковими подіями в історії. Вибори президента є такою знаковою позначкою.

Таку думку в своєму блозі висловив економіст, виконавчий директор Міжнародного Фонду Блейзера Олег Устенко, пише «Слово і Діло».

«Зміна влади практично завжди асоціюється з новими можливостями для майбутнього. Новий слуга народу – не важливо, хто ним буде після другого туру, чи зможуть туди прорватися Тимошенко чи Бойко, які наполягають на тому, що частина їхніх голосів була вкрадена, й саме вони мають увійти в сутичку із Зеленським, – дає нам сигнал про те, що знову відкривається нове вікно можливостей», – зазначив Устенко.

Ці очікування не обов’язково раціональні, але вони матимуть місце, додав він.

«Економіка – це не лише цифри, це ще й очікування. І очікування здатні творити дива. Достатньо згадати стрибки інвестиційної активності за часів Ющенка: реформи не проводилися, а інвестиції зростали. Навіть незначні позитивні зрушення супроводжуватимуться мультиплікаційним ефектом», – пояснив експерт.

Як депутати-кандидати в президенти голосували за покращення інвестиційного клімату в УкраїніНайбільше голосувань прогуляла Юлія Тимошенко, а частіше за всіх кнопку за тиснули Ляшко та Юрій Тимошенко.

Від уміння нового президента «осідлати» ці очікування чудового майбутнього, що виникають в економічних агентів, залежить і можливість прискорення економічного розвитку країни, уточнив він.

На його думку, позитивних сигналів для економічних агентів може бути досить багато: цивілізована передача влади, широка підтримка населення, «оновлення крові» правлячого класу.

Дисбалансування економічної ситуації не відбудеться. Можливі відхилення позиціонуватимуться як збільшена тимчасова волатильність, не більше, підкреслив фахівець.

«Інтрига щодо можливих результатів другого туру поступово зникає. Виникає нова інтрига – хто буде прем’єром у новій конфігурації. Шанси є в багатьох, включаючи й Гройсмана. І навіть це, незважаючи на початок військових дій учасників процесу, дає приводи для оптимізму», – резюмував Олег Устенко.

Як депутати-кандидати в президенти голосували за покращення інвестиційного клімату в Україні, дивіться тут.

Що обіцяють кандидати в президенти щодо пенсій та пенсійної реформи – за посиланням.

Також «Слово і Діло» подивилось, які перші кроки на посаді глави держави обіцяють кандидати в разі перемоги.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: