Чи відбудуться дебати між Порошенком та Зеленським?

Читать на русском
Володимир Цибулькополітолог
Тарас Загороднійполіттехнолог

Янукович відмовився від дебатів, але переміг. У змістовному сенсі Зеленському на дебатах запропонувати нічого.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Володимир Цибулько, оцінюючи ймовірність дебатів між кандидатами в президенти Володимиром Зеленським та Петром Порошенко.

«У законі передбачені дебати після першого туру. Однак законодавство не передбачає можливості зняття кандидата з перегонів у разі, якщо він відмовляється брати участь у дебатах. Це може бути лише особисте рішення, підстав для зняття немає, в цьому плані в нас досить ліберальне законодавство», – зазначив Цибулько.

Оскільки жорстких рекомендацій немає, то можна вважати, що це радше зобов’язання перед виборцем, додав він.

«Зеленському дискутувати немає про що. У питаннях оборони, міжнародної політики він нічого не тямить. З іншого боку, йому легко перетворити змістовні за ідеєю дебати просто на комедію та якийсь комунікативний привід. У цьому він не обмежений», – уточнив експерт.

Порошенко чи Зеленський: передвиборчі обіцянки в тестіВ нашому тесті зібрані обіцянки з програм кандидатів у президенти України, які вийшли до другого туру виборів-2019.

Звичайно, можна навчити й підготувати будь-кого. Свого часу Януковича готували для дебатів з Ющенком, але в Януковича був хоч якийсь управлінський досвід, він хоча б мінімально був у матеріалі, підкреслив він.

«Зеленський у контексті політики розуміє, хто є хто, хто кому чим зобов’язаний. Тут слід врахувати, що частина його скетчів пов’язана з політичним контекстом, але це не означає, що він може бути на рівні. Ветеринар – також лікар, але людей лікувати йому буде складно. Малоймовірно, що такі дебати між Зеленським і Порошенком відбудуться», – пояснив політолог.

З іншого боку, Порошенко може перевести це в монолог і використати цей інформмайданчик на свою користь, акцентував Цибулько.

Політтехнолог Тарас Загородний зазначив, що дебати мають бути частиною політичної культури й жодним законодавчим зобов'язанням ми це не виправимо.

«Людину неможливо змусити щось робити. Якщо політик не хоче брати участь у дебатах, то як його зобов'язати? Підключати поліцію? Адміністративну відповідальність за невиконання ми точно запровадити не зможемо, це не вважатиметься правопорушенням. А якщо не вважатиметься правопорушенням, то й виконувати не обов'язково», – пояснив він.

На його думку, публічні дебати могли б стати провалом для Зеленського. Судячи з останніх зустрічей та заяв Зеленського, зрозуміло, що він узагалі не готовий.

«Кличко, про якого намагалися жартувати, виглядає на тлі Зеленського просто джерелом мудрості. У ситуації з кандидатом Зеленським ми бачимо, що навіть викласти логічно думку для нього проблематично», – додав експерт.

Пропонуємо пройти наш тест із обіцянками Порошенка та Зеленського з їхніх передвиборчих програм.

Раніше «Слово і Діло» подивилось, які перші кроки на посаді глави держави обіцяють кандидати в разі перемоги.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: