Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Євгеній Мураєв

Читать на русском
Нардеп (і екс-кандидат у президенти) Євгеній Мураєв обіцяє в наступному скликанні відмовитися від компенсації за житло.

Час підбити підсумки роботи Верховної ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізує рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Євгеній Мураєв (позафракційний).

Мураєв був обраний до Верховної ради восени 2014 року за одномандатним виборчим округом №181 (Харківська область). За час своєї каденції депутат дав 26 обіцянок, з яких виконав 5 (19%), а 10 – провалив.

Відзначимо, що з червня 2015 до червня 2016 року Мураєв перебував у складі фракції «Опозиційного блоку». У серпні 2015-го нардеп пообіцяв, що «Опоблок» запропонує власний пакет з 11 економічних і соціальних ініціатив у перші дні роботи нової сесії парламенту. Цю обіцянку Мураєв не виконав: у перші дні роботи третьої сесії Ради депутати від фракції зареєстрували лише чотири законопроекти.

Також Мураєв не виконав обіцянку про те, що «Опозиційний блок» голосуватиме проти ініціатив про підвищення податку на автомобілі. Нагадаємо, що в 2015 році Міністерство фінансів заявило про намір запровадити транспортний податок на всі автомобілі та мотоцикли, не старші за п'ять років, а також підвищений податок на автомобілі, середня ринкова вартість яких перевищує 1 млн грн. Наприкінці року Рада ухвалила законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році», згідно з яким передбачений податок на автомобілі, не старші за 5 років, вартість яких становить понад 750 мінімальних зарплат у розмірі 25 тис. грн. «Опоблок» більшістю голосів підтримав це рішення.

У вересні 2016 року, коли Мураєв уже був у складі «За життя», він пообіцяв, що партія протягом місяця ініціює проведення всеукраїнського референдуму з низки важливих державних питань, зокрема щодо статусу України в світі, децентралізації, балансу владних повноважень тощо. На початку грудня в Центральній виборчій комісії заявили, що від партії не надходило повідомлень про підготовку референдуму. При цьому, згідно з чинним законодавством, громадяни України, які виступають ініціаторами референдуму, мають провести збори й сформувати спеціальну групу. Про дату зборів потрібно проінформувати ЦВК не пізніше ніж за 5 календарних днів.

У листопаді 2016 року «За життя» організувало акцію під Національним банком України. Мураєв пообіцяв, що акція триватиме доти, доки голова НБУ Валерія Гонтарева не піде у відставку. Однак уже станом на січень 2017-го акція припинилася, а Гонтарева все ще була на своій посаді.

Як і обіцяв, Мураєв проголосував за відставку Віктора Шокіна з посади генерального прокурора, а також не підтримав законопроект щодо створення Антикорупційного суду в Україні.

Крім того, депутат виконав обіцянку ініціювати новий законопроект про імпічмент. У лютому минулого року Мураєв зареєстрував у парламенті ініціативу «Про спеціальну тимчасову слідчу комісію Верховної ради України з імпічменту вищих посадових осіб України».

У процесі виконання в Мураєва залишаються ще 11 зобов'язань. Зокрема, він запевнив, що після зміни парламенту скасує рішення про стратегічний курс України на членство в НАТО та Європейському союзі.

Також Мураєв пообіцяв, що в Раді наступного скликання відмовиться від компенсації за житло, передбаченої для народних депутатів.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: