Вибори-2019: де найактивніше голосують і чого чекати в другому турі

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог

Зеленському вже складно програти вибори. Перед другим туром ми маємо баланс, коли є один кандидат від влади й багато опозиційних. Перетікання електорату, якщо не зроблять серйозних помилок, буде більшою мірою на користь Зеленського, ніж на користь Порошенка.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Руслан Бортник.

За його словами, за Зеленського проголосували ті, хто хоче принципових змін у політичній системі, не просто нових облич.

«Його підтримали олігархи, які вважають Зеленського меншим злом і кроком до переходу на парламентську модель правління. Можливо, є розрахунок, що Зеленський буде слабким президентом, отже, останнім президентом узагалі. Далі буде парламентська модель правління», – зазначив Бортник.

Більш активний і мобілізований електорат був у Києві та Східній Україні. За відсотками досягнуті параметри Західної України, але на сході живе вдвічі більше людей, додав він.

«Через це результат Зеленського – це результат активних центральних і східних областей України. Явка на заході України просіла. Причин кілька – втома й, звичайно, масова міграція українців», – констатував політолог.

Порошенка наздогнала його політика, українці виїхали з регіонів, де його підтримували, тому в підсумку президент недорахувався мільйонів виборців, уточнив він.

На його думку, з великою ймовірністю, стратегічна перемога Зеленського в першому турі робить його переможцем і в другому. Тактичну перемогу здобув Порошенко.

«Тактична перемога полягала в тому, щоб прибрати більш небезпечного конкурента в другому турі – Тимошенко. Крім того, вдалося продовжити свою владу щонайменше на місяць, до закінчення другого туру, й зайняти більш виграшну позицію напередодні парламентських виборів», – пояснив експерт.

Прогнози та реальність – вибори президента України 2019 року31 березня в Україні пройшли чергові президентські вибори. Явка за даними ЦВК станом на 20:00 склала 63,5 відсотка.

Напевно, в команді Порошенка вважають, що ще є шанси на переобрання, однак електорального запасу немає. Все рано чи пізно упреться у величезний антирейтинг президента. Хоча другий тур – це завжди боротьба антирейтингів, підкреслив він.

«Люди голосують не за когось, а проти когось. А проти більше в Порошенка. Голосують не лише проти Порошенка. Проти Свинарчука, Пашинського, Парубія, тобто проти всієї системи влади. Перемогти в другому турі йому буде дуже складно», – резюмував Руслан Бортник.

Хто з топ-10 кандидатів у президенти краще виконує обіцянки – за посиланням.

Як змінювалися букмекерські ставки на Порошенка, Тимошенко та Зеленського протягом місяця – за посиланням.

Також «Слово і Діло» подивилось, які перші кроки на посаді глави держави обіцяють кандидати в разі перемоги.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: