Другий тур: чи будуть союзи та хто з ким може домовитися

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Публічні союзи малоймовірні, але ніхто не виключав ще й кулуарних домовленостей.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Олексій Якубін.

«Цьогоріч на нас чекають ще парламентські вибори. Крім Зеленського, який лідирує, та Порошенка, тих кандидатів у президенти, які набрали достатньо голосів, можна виділити у «велику четвірку» – Тимошенко, Бойко, Гриценко, Смешко. Вони всі вже думають про парламентську кампанію. Публічно виступати на підтримку Зеленського для них не зовсім доречно, цього не зрозуміє їхній виборець», – зазначив Якубін.

З іншого боку, питання в тому, чи готовий буде Зеленський прийняти підтримку когось із кандидатів, уточнив він.

«У різні часи в нас активно розкручувалася тема влада-опозиція, «помаранчеві» проти «біло-блакитних». На цих виборах нова дихотомія – неконвенціональний і традиційний політик. Людина без досвіду й ті, хто не перший рік при владі. Якщо, наприклад, Зеленський активно почне підписувати якісь домовленості, публічно планувати союзи, то це може відштовхнути його виборця», – пояснив політолог.

Прогнози та реальність – вибори президента України 2019 року31 березня в Україні пройшли чергові президентські вибори. Явка за даними ЦВК станом на 20:00 склала 63,5 відсотка.

На його думку, публічна підтримка Зеленського кимось зі старих політиків може коштувати йому голосів. Однак важливо розрізняти публічні й приховані союзи. Якщо публічних союзів не буде, то переговори ключових опозиційних політиків із Зеленським за лаштунками цілком імовірні.

При цьому не виключені спроби з боку команди президента створити якусь патріотичну коаліцію. Варто звернути увагу на показники Смешка, які на рівні 6%, додав він.

«Крім Зеленського, результат Смешка є одним із чорних лебедів цієї кампанії. При цьому особливо кампанії він не проводив. Тому, якщо в команді Порошенка хочуть електорального зростання, нехай хоч трохи, то є умовні резерви. Це орієнтовані на армію, правий табір. Хоча тут є якийсь відсоток Кошулинського. Але питання в тому, чи буде Кошулинський готовий публічно підтримати Порошенка», – підкреслив експерт.

Загалом, виборець Порошенка також у чомусь перетинається з виборцем Гриценка, наголосив він.

«Але зараз головне питання в тому, чи буде виборець Смешка голосувати за Порошенка, навіть якщо його закличуть це зробити. Ситуація в Порошенка складна», – акцентував фахівець.

Він нагадав, що в 1994 році був розрив 7% між Кучмою та Кравчуком, але це 7% і 94-й рік. У підсумку перемогла особа, яка не була при владі.

«Наразі Порошенко перебуває при владі й розрив 15%. Потрібно ще отримати величезну кількість голосів, щоб подолати розрив», – резюмував Олексій Якубін.

«Слово і Діло» проаналізувало результати проведених опитувань, порівняло останні прогнози соціологів і з'ясувало, в чию перемогу вірили українці напередодні президентських виборів.

Як змінювалися букмекерські ставки на Порошенка, Тимошенко та Зеленського протягом місяця – за посиланням.

Також «Слово і Діло» подивилось, які перші кроки на посаді глави держави обіцяють кандидати в разі перемоги.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: